Jag känner inte igen ”katastrofläget”

Apropå IT, som ska skrivas med gemener (it) enligt språkrådet, har HP haft ett par artiklar om journalprogrammet VAS.

ANNONS
|

Jag har varit med sedan införandet och det katastrofläge som många beskriver känner jag inte igen. Vid samtal med kollegor från andra landsting hör jag samma sak, ingen är nöjd med sitt journalsystem.

Att byta från ett system till ett annat är ett känt trauma. Aldrig har ett program varit så bra som när man tvingas lämna det. Och ja, jag har jobbat i Swedestar också men kan inte påstå att det överträffar VAS på alla plan. I Halmstad gick vi från pappersjournal till en datoriserad funktion. Nu kan vi läsa (med patientens tillåtelse) anteckningar från hela vårdkedjan. Det var en avgörande faktor att välja VAS.

ANNONS

I Skåne och flera andra landsting måste fortfarande journalkopior faxas mellan specialistvård och vårdcentraler. VAS är fortfarande det enda system som täckte hela vårdkedjan. Visst är VAS fult men om man lär sig ett fåtal kortkommandon är det lättarbetat. Dessutom, inte att förglömma, VAS har varit driftsäkert. Cosmic, som nämns i en av artiklarna har haft flera haverier, till exempel skickat recept på fel patienter med mera. VAS har inte varit ett problem. Vi har ett fungerande fult gammalt system som hjälper oss i vardagen. Att skylla på att det är en massa klick för en viss funktion – lär dig kortkommandon. Jag köpte en Ipad för ett tag sedan. Hade mina kollegor behövt öppna så många fönster och göra så många klick för att slutföra arbetet – då hade vi haft problem.

Att VAS blev dyrt är kanske en sanning, men med ett annat program med årliga licensavgifter hade det blivit dyrare. Regionen har i dag ett antal program från Microsoft till höga licenskostnader. Ingen lyfter ett ögonbryn. Så, låt alla komma till tals, inte bara de som inte gillar VAS. Jag gillar VAS eftersom det har inneburit en klar förbättring i mitt arbete. Att vi inte valde Varbergs Swedestar beror på utebliven support och utveckling.

ANNONS

Nästa program blir kanske också ”en katastrof”.

Kent Åke Henricson

överläkare barnkliniken. På sjukhuset sedan 1977.

LÄS MER:Nu närmar sig kostnaden för VAS 400 miljoner

LÄS MER:"VAS är en katastrof för min arbetsmiljö"

LÄS MER:Brist på rutin orsak till strategi-missen

LÄS MER:Kunde VAS-haveriet ha undvikits?

LÄS MER:Många som satte upp ett varnande finger

ANNONS