FN:s högkvarter i New York.
FN:s högkvarter i New York. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Internationell rätt måste gälla alla!

Tillämpar vi olika måttstockar beroende vem det gäller? Behöver vi inte vara konsekventa för att vara trovärdiga?

ANNONS
|

Efter Rysslands invasion av Ukraina har internationell rätt blivit ett hett ämne. Rysslands inmarsch är en grov kränkning av denna rätt. Det är bra att internationell rättsordning nu uppmärksammas. I FN:s generalförsamling fördömde 141 länder Rysslands angrepp. 52 röstade mot resolutionen, avstod eller var frånvarande. Generalförsamlingens beslut är inte bindande, det är bara säkerhetsrådet som kan fatta sådana beslut.

Nu kommer krav på att Ryssland ska uteslutas ur säkerhetsrådet. Internationell rätt ska råda. Men precis som vi förespråkar likhet inför lagen hemma borde det också gälla internationellt.

Låt mig peka på ett annat fall. Kuba är sedan 60 år utsatt för en blockad av USA som syftar till att "framkalla svält och desperation" i den kubanska befolkningen.

ANNONS

Mot denna blockad röstar FN:s generalförsamling varje år. I år blir det 30:e året i rad som blockaden fördöms av generalförsamlingen. Drygt 185 länder röstar varje år mot blockaden. Bara USA och Israel (förra året också Ukraina) röstar för blockaden. Alltså: en betydligt större andel av världens länder röstar mot blockaden av Kuba än mot Rysslands invasion av Ukraina. Och det i 30 år! Helt utan resultat. Tvärtom så har blockaden under denna tid skärpts till tidigare oanade nivåer. Den drabbar alla kubaner och alla livets områden.

Både bomber och blockader dödar.

Men vem kräver att USA ska följa resolutionen? Vem kräver att USA ska utsättas för sanktioner? Vem kräver att USA ska mista sin plats i säkerhetsrådet?

Tillämpar vi olika måttstockar beroende vem det gäller? Behöver vi inte vara konsekventa för att vara trovärdiga? Är det inte dubbelmoral och hyckleri att kräva att internationell rätt ska efterlevas i ett fall men inte i ett annat?

Ryssland ut ur Ukraina!

USA – häv blockaden mot Kuba!

Bror Persson

ANNONS