Inte en enda ukrainsk flykting ska hamna i sexhandelns grepp

Människor som flyr till Sverige måste få ett ordnat mottagande och en trygg tillvaro i vårt land.

ANNONS
|

Där utsatta kvinnor och barn finns, finns också människohandlare och män redo att utnyttja deras situation. Kommunen måste ta sitt ansvar för att inte en enda ukrainsk flykting ska hamna i den vidriga sexhandelns grepp.

Kvinnor och barn flyr Ukraina i en takt som saknar motstycke. Migrationsverket förutspår att 212 000 ukrainska flyktingar kommer till Sverige innan halvårsskiftet. Många står redo att erbjuda dessa flyktingar skjuts och husrum, men alla gör det inte utifrån sitt hjärtas godhet.

Polis rapporterar om ”fula gubbar” så väl som organiserade människohandlare som står redo att lura och utnyttja de ukrainska flyktingarna. Det händer vid den ukrainska gränsen och det händer här, vid allt från tågstationer till kön till Migrationsverket.

ANNONS

Människor som flyr till Sverige måste få ett ordnat mottagande och en trygg tillvaro i vårt land. Liberalerna har lagt fram en rad förslag för hur vi kan möta dem som nu flyr undan Putins krig på bästa sätt.

Precis som att alla EU-länder måste ta emot flyktingar från Ukraina måste alla Sveriges kommuner bistå med trygga bostäder. Socialtjänsten måste vara alert – gärna med uppsökande personal där flyktingar anländer så att de inte hamnar i fel händer. Privatpersoner ska absolut inte ta emot ensamkommande barn, det är upp till socialtjänsten att placera dessa.

Att det finns män som våldtar och säljer kvinnor och barn som flyr krig är en verklighet vi måste förhålla oss till vare sig vi vill eller inte. Vi måste ta vårt ansvar för att så inte ska ske hos oss.

Anki Danielsson

ordförande Liberala kvinnor i Halland

ANNONS