De flesta bilister i dag tycker redan att priset på bränsle är så dyrt att man inte kör bil i onödan, menar skribenten.
De flesta bilister i dag tycker redan att priset på bränsle är så dyrt att man inte kör bil i onödan, menar skribenten. Bild: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Högre bränslepris slår tillbaka

De flesta bilister i dag tycker redan att priset på bränsle är så dyrt att man inte kör bil i onödan.

ANNONS
|

Är Miljöpartiet verkligen ett parti som står för miljön? Just nu när priset på bränsle är så dyrt så vill alla partier utom ett sänka skatten på bensin och diesel. Miljöpartiet är just nu det enda parti som är emot en sänkning av skatten av anledningen att de tror att folk kommer köra mer bil om bensinen och dieseln blir billigare. Detta påståendet stämmer inte. Oavsett om bensinen kostar 20 kronor eller 30 kronor per liter så kommer folk inte ändra sina körvanor. De flesta bilister i dag tycker redan att priset på bränsle är så dyrt att man inte kör bil i onödan.

ANNONS

Höjs priset på bränsle för snabbt så kan det skapa problem. Framförallt hos folk som har långt avstånd till ett lågavlönat jobb. Skulle priset på bränsle bli alltför dyrt så ökar risken att folk sjukanmäler sig för att det helt plötsligt blir billigare att vara hemma än att jobba. Detta blir ju självklart ett väldigt seriöst problem om detta skulle hända. Kanske bra för miljön att folk inte jobbar, men det skapar mycket andra problem om folk sjukanmäler sig när de är friska.

Ett annat problem med för dyrt bränsle är att folk som vill köpa elbil kommer vara tvungna att fortsätta använda sin bensin eller dieselbil ett par år längre än vad de tidigare har tänkt för att en tankning äter för mycket av deras inkomst så att man inte har råd att spara lika mycket pengar. Med andra ord så kommer dyrare bränsle i längden att öka utsläppen snarare än att minska utsläppen eftersom framtida elbilsförare inte får råd med elbil på grund av för dyrt bränsle.

Niclas

ANNONS