Att intäkterna från HFAB pumpas in i andra kommunala bolag är givetvis fel. Det är orimligt att inte bolagen bär sin egen kostnad, tycker skribenten.
Att intäkterna från HFAB pumpas in i andra kommunala bolag är givetvis fel. Det är orimligt att inte bolagen bär sin egen kostnad, tycker skribenten. Bild: Jari Välitalo

HFAB ska inte mjölkas på pengar

Vi som betalar är hyresgäster hos HFAB. Vi får inte bättre boende trots hyreshöjningar om det vi betalar hamnar någon annanstans.

ANNONS
|

Replik. Apropå insändaren ”HFAB ägs av alla mantalsskrivna skattebetalare i Halmstad”, 23/9.

Det ”Vitryggen” tycks glömma är att ett kommunalt bostadsbolag ska ta ett ansvar för människor vars inkomst är låg och vars möjlighet att få en lägenhet är liten på grund av just inkomst och allmänna tillstånd. Vem ska annars göra det. Var ska dessa svaga grupper annars bo till en rimlig kostnad. Nu menar jag inte att samtliga hyresgäster hos HFAB tillhör svaga grupper.

Att intäkterna från HFAB pumpas in i andra kommunala bolag är givetvis fel. Det är orimligt att inte bolagen bär sin egen kostnad.

ANNONS

Det är självklart så att kommunpolitiker och tjänstemän ser möjligheten och frestas att öka hyresintäkterna till HFAB så att de röda siffrorna och underskott blir fina svarta siffror och underskott trollas bort i andra kommunala bolag. Vi som betalar är hyresgäster hos HFAB. Vi får inte bättre boende trots hyreshöjningar om det vi betalar hamnar någon annanstans.

Förmodligen räknar politiker och tjänstemän på detta innan hyresförhandlingen ska hållas. Hur mycket ska vi höja hyrorna så att våra övriga bolag undviker röda siffror.

I de så kallade utsatta områdena är genomsnittsinkomsten väldigt låg. Hälsan är sämre och framtidstron nästintill obefintlig. Är det då rätt att just dessa grupper via boendekostnaden ska rädda kommunens bolag som visar underskott. Det tycker inte jag.

HFAB blir då en mjölkkossa och vi hyresgäster får finansiera de bolagen med röda siffror genom vår boendekostnad.

Det är som att alla som äger sitt boende eller hyr hos någon annan än HFAB via kommunalskatten skulle få extra avgifter/skatt på flera 100-lappar i månaden för att finansiera kommunens bolag som visar underskott, skatt på skatt så att säga. Jag undrar vad ”Vitryggen” då hade skrivit i sin insändare. Det är nämligen just så för oss som hyr hos HFAB. Vi betalar kommunalskatt samtidigt som våra boendekostnader täcker upp kostnader i andra kommunala bolag.

ANNONS

Att vi skattebetalare skulle vara delägare i kommunens bolag tvivlar jag på. Men om det nu är så, är det ändå ett märkligt resonemang. Det finns förmodligen ägare som inte är benägna att subventionera hyresgästerna på Örjans vall , ishallen och så vidare de är ju också hyresgäster.

Sen tycks ”Vitryggen” glömma bort att bor man i eget hus, bostadsrätt kan man göra skatteavdrag för räntekostnader. En möjlighet HFAB:s hyresgäster inte har. Det innebär att vi som inte bor i villor subventionerar dem som bor i villor via skatter/avgifter, vi betalar med andra ord en del av bolånen åt dem.

Göran Lundqvist, Oskarström

ANNONS