Har feminismen gått för långt ?

Sverige är ett av världens mest jämställda länder och var och varannan dag frågar sig män om det trots allt inte är så att feminismen någonstans har gått för långt.

ANNONS
|

Generationer av modiga kvinnor har tagit strid för det som vi i dag ser som en självklarhet. Kvinnlig rösträtt, fri abort, barnomsorg och en naturlig plats på arbetsmarknaden kom inte till av sig självt - och inte utan motstånd. Det kommer inte heller nutidens feministiska segrar att göra.

I ett av världens mest jämställda länder mördas kvinnor fortfarande av sina män. Flickor lever under hedersrelaterat våld och förtryck. Kvinnor får sämre vård än män och kvinnodominerade yrken präglas ofta av både låga löner och en arbetsmiljö som lämnar mycket i övrigt att önska.

Nej, feminismen har inte gått för långt. Att det finns många strider kvar att ta, och att jämställdhet inte kan ses som en fråga som står för sig själv. Genuspedagogik har i vissa kretsar blivit ett skällsord och medan några mumlar om “inte alla män” i var och varannan mening ser vi det som borde vara uppenbart för alla: det kvinnor både är och gör värderas allt som oftast alldeles för lågt.

ANNONS

Feminismen har inte gått för långt. Den måste gå betydligt längre.

Svein Henriksen (MP) gruppledare Halland

Ola Nilsson (MP) gruppledare Halmstad

ANNONS