Handlingskraftiga och modiga politiker krävs, skriver Stefan Hallander apropå minskning av koldioxidutsläppen.
Handlingskraftiga och modiga politiker krävs, skriver Stefan Hallander apropå minskning av koldioxidutsläppen. Bild: Lina Salomonsson

Halmstad har lämnat Parisavtalet!

Många har förundrats över att arbetet med koldioxidbudgeten framskridit så långsamt trots att uppgiften är så stor och svår.

ANNONS
|

Ibland står inte de stora nyheterna på HP:s första sida. Tisdagen den 25 maj 2021, under kommunfullmäktiges möte, släppte vår kommunstyrelseordförande Jonas Bergman en "bomb”: Halmstad lämnar Parisavtalet. Eller som han uttryckte det, han kan inte se att den energi- och klimatplan som nu läggs fram kommer att leda till en årlig minskning av våra koldioxidutsläpp med 15 procent. Skälet han gav är att kommunens koldioxidbudget, som gällt ett drygt år är alldeles för svår att följa.

Många har förundrats över att arbetet med koldioxidbudgeten framskridit så långsamt trots att uppgiften är så stor och svår. 15 procent minskning av våra koldioxidutsläpp per år behövs för att uppfylla Parisavtalet. Handlingskraftiga och modiga politiker krävs. Kommer aldrig att gå - har nog många tänkt. Och så blev det.

ANNONS

7-8 procent årlig utsläppsminskning räcker säger somliga och det är vad våra nationella mål siktar på. Uppsalaforskarna bakom budgeten medger att man kan diskutera hur mycket snabbare vi rika måste minska våra utsläpp jämfört med fattiga länder och hur mycket man kan drömma om framtida tekniker. Allra enklast är förstås om någon annan gör jobbet, så slipper vi.

Jonas Bergman vill fortsätta en sorts mini-klimatpolitik, med enstaka procents årlig minskning av koldioxidutsläppen. Bättre än inget! Större risk för ännu allvarligare katastrof säger klimatvetenskapen och budgeten, men Jonas Bergman såg inte särskilt panikslagen ut. Jättestor tur kan man kanske ha. Vi får den politik vi röstar fram.

Stefan Hallander

ANNONS