Den dåliga jämställdheten i de halländska företagen innebär att Halland tappar både i innovationskraft och konkurrenskraft, menar skribenterna.
Den dåliga jämställdheten i de halländska företagen innebär att Halland tappar både i innovationskraft och konkurrenskraft, menar skribenterna. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Halland kan bättre

Den dåliga jämställdheten i de halländska företagen innebär att Halland tappar både i innovationskraft och konkurrenskraft.

ANNONS
|

På Internationella kvinnodagen finns det anledning att uppmärksamma alla de kvinnor som driver företag runt om i hela Halland. Det finns gott om kvinnor som visat att förmågan att driva företag inte hänger på kön och att det går alldeles utmärkt att kombinera med barn.

Trots det så är kvinnorna fortfarande i minoritet bland de halländska företagarna och bland aktiebolagen så är det bara 15 procent som har en kvinna som vd. Detta placerar Halland på den näst sämsta platsen i Sverige. Inte heller bland nystartade företag ser det bra ut med endast 34 procent kvinnor.

Den dåliga jämställdheten i de halländska företagen innebär att Halland tappar både i innovationskraft och konkurrenskraft. Dessutom är det så att bolag med en mer jämställd ledning har högre omsättning och gör bättre resultat än motsvarande företag med monotona ledningar.

ANNONS

Centerpartiet arbetar för att Halland ska bli Sveriges grönaste tillväxtregion, men vi kommer aldrig att nå den fulla potentialen om vi inte får en högre jämställdhet bland företagen. Att kvinnor skulle vara mindre intresserade av företag tror vi inte på. Däremot finns det saker att förbättra, så som studie- och yrkesvägledning, tillgång till riskkapital, samt stöd och nätverk.

Ytterligare en väg att nå ett mer jämställt företagande är att få pappor och mammor att dela mer lika på föräldraledigheten. I Halland tar papporna bara ut 30 procent av föräldradagarna, vilket är långt ifrån en jämställd uppdelning.

Ska Halland bli den gröna tillväxtregion som vi önskar har vi helt enkelt inte råd med dagens ojämställda företagande och det är inte en kvinnofråga, det är en samhällsfråga som är aktuell året runt.

Jenny Håkansson (C), ordförande Centerkvinnorna Halland

Christofer Bergenblock (C), riksdagskandidat

ANNONS