Vårt förslag är alltså att vi kvinnor borde få minst ett paket gratis mensskydd per månad. Vi ska få välja mellan bindor, tamponger eller ett blandat pack med båda så vi får hälften av båda, skriver ”Tre elever i årskurs 9”.
Vårt förslag är alltså att vi kvinnor borde få minst ett paket gratis mensskydd per månad. Vi ska få välja mellan bindor, tamponger eller ett blandat pack med båda så vi får hälften av båda, skriver ”Tre elever i årskurs 9”. Bild: Jessica Gow/TT

Gratis mensskydd för ett mer jämställt samhälle!

Vårt förslag är alltså att vi kvinnor borde få minst ett paket gratis mensskydd per månad.

ANNONS
|

En kvinna lägger över 1 000 kronor per år på mensskydd, något de inte valt själva. 25 procent av dessa 1 000 kronor är moms och går till staten, alltså tjänar staten pengar på att vi har mens.

Kvinnor tjänar i genomsnitt mindre än män men ändå måste vi lägga mycket pengar på mensskydd. Vissa kvinnor mår även så dåligt så de måste vara hemma vilket gör att de får ännu mindre pengar. Vi behöver även lägga pengar på värktabletter då de allra flesta får antingen PMS innan mens och får till exempel ont i huvudet eller så får vi magont, ryggont eller benont under mens, vilket blir ännu mer extra kostnader.

ANNONS

Några killar säger att de inte valt att köpa mat och att de behöver mer mat än kvinnor så de ska få något slags bidrag för det. För det första behöver både män och kvinnor mat för att överleva, mensskydd drabbar bara kvinnor, sedan är mängden mat man äter väldigt individuellt och vi tror många kvinnor äter lika mycket eller mer än vissa killar.

Vi förstår att det kostar för företag att tillverka mensskydd, men det finns saker som är gratis, ett exempel är gröna påsar som vi får här i Halmstad. Om gröna påsar kan vara gratis så borde mensskydd också kunna vara det?

Vårt förslag är alltså att vi kvinnor borde få minst ett paket gratis mensskydd per månad. Vi ska få välja mellan bindor, tamponger eller ett blandat pack med båda så vi får hälften av båda.

Vi vill alltså att kvinnor ska få gratis mensskydd för att vi måste köpa det och inte har något val. Sverige verkar inte lyssna på kvinnor då vi tror att alla kvinnor skulle hålla med om detta. De enda som inte skulle hålla med är män, detta är ett bevis på att mannen bestämmer i samhället! Det minsta framsteget Sverige kan göra just nu är att ta bort momsen!

ANNONS

Vi skulle inte bli accepterade om vi gick runt utan mensskydd.

Tre elever i årskurs 9

ANNONS