Halmstadbon Chancelvie Lelo, som insändarskribenten skriver om, tvingades lämna Sverige några få dagar innan hon kunde lämna in en ny asylansökan.
Halmstadbon Chancelvie Lelo, som insändarskribenten skriver om, tvingades lämna Sverige några få dagar innan hon kunde lämna in en ny asylansökan. Bild: Marcus Ericsson/TT

Glöm inte Chancelvie!

Hela den här processen kan ta lång tid. Hon behöver våra tankar och praktisk hjälp.

ANNONS
|

Vi får inte glömma Chancelvie Lelo, 22, från Halmstad som blev utvisad till Demokratiska republiken Kongo för en tid sedan!

För elva år sedan kom den då fyraåriga flickan till Sverige med sin syster och far. De nekades uppehållstillstånd och fadern försvann. Chancelvie blev kvar i Halmstad, fick en stödfamilj och började skolan. Hon tog studenten och började arbeta. Men hela sin uppväxt har hon levt med utvisningsbeskedet hängande över huvudet.

När hon utvisades till Kongo dumpades hon på flygplatsen i Kongo med 100 dollar för att klara sig de närmaste dagarna. Men hon hade inget pass och kunde inte ett ord franska.

ANNONS

Hon finns i dag i relativt skyddat boende via en kyrka men som ensam kvinna drar hon sig för att gå ut i onödan.

Hennes kostnader som hyra, mat och så vidare svarar hennes vänner och bekanta för som samlar in och som skickas till Kongo.

Hon har även fått en advokat som hjälper henne att göra en passansökan.

Hela den här processen kan ta lång tid. Hon behöver våra tankar och praktisk hjälp för att kunna komma tillbaka till Halmstad.

Glöm inte Chancelvie!

Åke Nilsson, Getinge

ANNONS