Söndagen den 19 september är det kyrkoval.
Söndagen den 19 september är det kyrkoval. Bild: TT/arkiv

Fundera på vad ni vill att kyrkan ska stå för - politik eller tro

Det talas mycket snålt om det budskap som det hela handlar om. Det kristna budskapet.

ANNONS
|

Som troende kristen och som aktiv i kommunpolitiken blir jag mycket fundersam inför kyrkovalet. Jag har läst en del kyrkopolitiska valmanifest och blir ytterligare förundrad, oavsett politisk tillhörighet så innehåller dessa manifest i princip samma budskap. Dock talas det mycket snålt om det budskap som det hela handlar om. Det kristna budskapet. Det handlar om tro. Valet handlar om hur Svenska kyrkan ska utvecklas i spridandet och stärkandet av vår tro på Jesus, inte avvecklas.

Jesus hade en förkärlek för att använda sig av liknelser när han förkunnade ordet. Jag kommer givetvis inte att komma i närheten men jag ska ändå göra ett försök. Den lokala fotbollsföreningen ska välja en ny styrelse. När den gamla styrelsen ser vilka som är valbara uppstår ett verbalt tumult då det visar sig att tränaren för tennisklubben har lyckats att ta sig in på valbar plats. Någon påpekar att han aldrig har varit och tittat på en fotbollsmatch här i byn och får då snabbt till svar att det förvisso stämmer men vi måste faktiskt vara öppna för alla som vill vara med.

ANNONS

Detta speglar ganska väl vad som händer i kyrkovalet. Jag påstår inte att man inte kan vara troende kristen och ha ett politiskt engagemang. Jag är själv ett exempel på att det är fullt möjligt. Personligen skulle jag dock aldrig få för mig att ta med mig en politisk agenda in i kyrkorummet. Det handlar trots allt inte om en fotbollsförening.

Det handlar om tro.

Mitt råd till er som har för avsikt att rösta i kyrkovalet är att ni verkligen funderar på vad ni vill att kyrkan ska stå för. Politik eller tro. Och tro mig, det finns alternativ, som inte är politiska.

Själv kandiderar jag för Frimodig Kyrka i Torups församling. Jag står långt ner på listan men jag är med. Vare sig jag får någon röst eller inte så vet jag i alla fall vart jag befinner mig varje söndag.

Thomas Flystam

ANNONS