Folk ska kunna leva och betala sina räkningar på inkomsten de har, skriver representanter för Halmstads Lokala Parti.
Folk ska kunna leva och betala sina räkningar på inkomsten de har, skriver representanter för Halmstads Lokala Parti. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ett fungerande Halmstad för alla

Lever man på marginalen är det i dagsläget svårt att få en bra och sammanhängande ekonomi.

ANNONS
|

Inflationen skenar i väg (juni 8,5 procent, källa Riksbanken). Uppvärmning, el, mat och drivmedel, allt blir dyrare. Även den ökande räntan medför ökade kostnader för hushållen vilket anstränger ekonomin ännu mer för många. Detta hotar välfärden i Halmstads kommun.

Lever man på marginalen är det i dagsläget svårt att få en bra och sammanhängande ekonomi. Konsekvenserna kan vara omfattande, fler som blir fattigare, föräldrar som inte har råd med barnens fritidsaktiviteter, fler vräkningar. Man klarar helt enkelt inte av att betala sina räkningar och ”på köpet” får man en betalningsanmärkning.

Det är allvarligt för Halmstads invånare då vi riskerar att samhället ännu tydligare delas upp i två delar – de som har råd och resten. Det är dessutom oroväckande med avledda konsekvenser som till exempel ökat våld och kriminalitet. Segregationen får således ytterligare ett ansikte, inkomstsegregation, och det är inte vackert.

ANNONS

För pensionären och den arbetssökande men även för den som jobbar följer inkomsten inte med de ökade kostnaderna. Vissa kanske säger att man kan flytta till ett billigare boende. Det är klart att man kan det om HFAB inte hade en kö på tio år för en bostad. Dessutom är efterfrågan på mindre bostäder i Halmstad väldigt stor.

HFAB har nyligen sålt fastigheter för 423 miljoner kronor. Utförsäljning drevs av ett höjt avkastningskrav från 4 procent till 4,5 procent. Inom HFAB har man gott om pengar.

Halmstads Lokala Parti vill ta itu med detta på lokal nivå. HFAB ska inte höja hyran under 2023. Samtidigt skall avkastningskravet år 2023 temporärt sänkas. På så sätt säkrar vi att folk får lite mer pengar i plånboken. Det är bra för Halmstad och det är sunt förnuft att folk ska kunna leva och betala sina räkningar på inkomsten de har.

Vi i Halmstads Lokala Parti vill ha ett integrerat fungerande Halmstad som är till för oss alla som bor här.

Halmstads Lokala Parti genom

John Andersen

Andréa Skoglund

Fabio Ishaq

ANNONS