Mer bör göras för dem som under året utvisats till Afghanistan, anser skribenten.
Mer bör göras för dem som under året utvisats till Afghanistan, anser skribenten. Bild: Lars Pehrson / SvD / TT

Det är vår moraliska plikt att även bistå dessa

Evakueringen borde självfallet också gälla de personer som på uppenbar lösa grunder utvisats under åtminstone 2021, ända fram till fyra dagar innan talibaner tog makten, och som nu riskerar livet.

ANNONS
|

I Afghanistan, där Sverige medverkat i krigföringen, råder numera en annan politisk och militär ordning. Ändå utvisade Sverige hela våren 2021 de asylsökande som fått avslag i Sverige, trots att det var tämligen uppenbart vad som gällde i landet.

Nu är evakueringen i full fart gällande den inhemska personal som varit behjälplig i den krigföring som skett. Det är helt ok.

Men evakueringen borde självfallet också gälla de personer som på uppenbar lösa grunder utvisats under åtminstone 2021, ända fram till fyra dagar innan talibaner tog makten, och som nu riskerar livet. Det är vår moraliska plikt att även bistå dessa. Eljest är det bara att inse att vi har skickat dem in i döden. Finns ansvar?

ANNONS

Synd att inte personer likt Raoul Wallenberg eller Harald Edelstam jobbat på UD, ambassaden eller på Migrationsverket. De män gjorde i sin tid, i Ungern respektive Chile, vad som behövdes i ett visst läge. Det handlar om moral!

Exodus

ANNONS