Beslutet om skolmat är exkluderande

Var har politikernas trovärdighet och likabehandlingsplan tagit vägen? I skolans värld, andra arbetsplatser, allt från golvet upp till taket så finns det likabehandlingsplan som ska vara tillgänglig.

ANNONS
|

Att kommunen ska spara förstår jag, att kommunen ska satsa mer ekologiskt och vegetariskt i skolan, det förstår jag med och det är bara positivt. Med all respekt och heder för elever som äter vegetariskt och annan kost. Det ska de ha rätt till. Det är deras rättighet. Att det ska finnas soppa, fisk och vegetariskt en gång i veckan, det är kanon med hjärnsmart variationskost.

När barn- och ungdomsnämnden (bun) i Halmstad väljer att den dag det är fläsk, mer eller mindre direkt pusha elever (då menar jag inte 5-10 elever) att äta vegetariskt, är för mig inget annat än exkludera från samhället. Det finns väldigt många alternativ att erbjuda än fläsk, varför ta bort allt? För att det kostar så mycket? För mig är det inget annat än att tydligt visa att Du inte är accepterad!

ANNONS

Bun i Halmstad, enligt forskare Cummins i fråga om exkludering och inkludering i skolvärlden, så markerar detta beslut inget att än dessa elever (10-15 procent) exkluderas från resten av skolan. Är det vad ni eftersträvar långsiktigt, eller redan nu visar vilka samhället accepterar eller inte?

Bun, det finns väldigt många alternativ till fläsk som dessa barn kan erbjudas. Kostar det så får det kosta. Det som bun kommer att bekosta kommer inte hamna någon annanstans än kommunkassan längre fram. För att dessa elever precis om alla andra kommer att känna sig inkluderade och betala tillbaka till samhället.

Ismail Akgun

LÄS MER:Mer vegetariskt och palmolja i skolmaten

LÄS MER:Många samtal efter besked om skolmaten

ANNONS