STOCKHOLM 20201009
En ung vuxen söker jobb på Arbetsförmedlingens hemsida.
Foto: Jessica Gow / TT kod 10070
STOCKHOLM 20201009 En ung vuxen söker jobb på Arbetsförmedlingens hemsida. Foto: Jessica Gow / TT kod 10070 Bild: Jessica Gow/TT

Arbetslösa ska ut i riskzonen men själva stänger de dörren

Arbetsförmedlingen tvingar arbetslösa och utförsäkrade ut i riskzonen, när handläggarna själva stänger dörren om sig för att inte bli smittade.

ANNONS

Jag är en besvärlig siffra i statistiken. En siffra, ett problem, en jobbig person som de inte vet vad de ska göra med på Arbetslivsresurs och Arbetsförmedlingen i Halmstad.

Att vara äldre, bli utförsäkrad och vara arbetslös detta nådens år är inte lätt, för dörrarna stängs till möten, anställningar och praktikplatser på grund av coronapandemin. Men vad är det som gäller egentligen?

Arbetsförmedlingen har tappat tålamodet över att vi arbetslösa fortfarande inte har hittat något och talar nu om för oss att vi måste ut i praktik, vad som helst så de kan pricka av ett lyckat resultat, vilket kan göra vem som helst nervös i dessa tider. För själva ska våra handläggare inte ha några fysiska möten och jobbar mestadels hemifrån. Varför? Jo, på grund av smittrisken naturligtvis.

ANNONS

Jag har sökt mängder med praktikplatser och jobb, men de möten som var bokade blev inställda på grund av restriktionerna vi ska följa. Och så är det. Jag förstår det och tänker som alla andra, att vi får komma igen om några månader. Någon gång blir det bättre.

Men då påminns jag om att jag bara är en irriterande siffra i en statistisk tabell, inte en människa med lång livserfarenhet, utbildningar och arbetslivskunskap, som blivit utförsäkrad och därefter arbetslös. Arbetslivsresurs beordrar mig nämligen till ett möte för en praktikplats med chefen för en secondhandbutik. Annars blir du av med din ersättning, påpekar de.

Men jag är orolig, infektionskänslig som jag är och plågad av diskbråck och artros. För där är det kallt, portarna på baksidan står vidöppna och det är minusgrader ute. Och det värsta av allt - fullt av människor som springer omkring och packar upp, lastar av, bär in varor i butiken, samt vistades i kök och fikarum. Mitt arbete ska bli att rengöra nyanlända saker och räkna pusselbitar.

På helgen drabbas jag av feberfrossa, snuva, hosta, värk i halsen och tryck över bröstet.

Regeringen rekommenderar folk att jobba hemifrån, medan Arbetsförmedlingen och Arbetslivsresurs tvingar arbetslösa och utförsäkrade ut i riskzonen. Tror att min siffra hos AF bara kommer att flyttas över till listan över alla smittade.

ANNONS

En som också vill ”räknas”

ANNONS