Man kan inte skylla på att symtomen är svårtolkade. Det borde vara uteslutet att skicka hem en patient med svåra smärtor som man ej funnit orsaken till!, anser skribenten apropå ett omskrivet fall som granskats av Ivo.
Man kan inte skylla på att symtomen är svårtolkade. Det borde vara uteslutet att skicka hem en patient med svåra smärtor som man ej funnit orsaken till!, anser skribenten apropå ett omskrivet fall som granskats av Ivo. Bild: TT/arkiv

Allvarliga fel och misstag med katastrofala följder sker alltför ofta i onödan

Det borde vara uteslutet att skicka hem en patient med svåra smärtor som man ej funnit orsaken till!

ANNONS
|

Replik. Apropå artikeln ”Hjärtsjukdom misstogs för panikångest – patient dog”, 9/3.

Hur länge skall dessa patientfarliga läkare i dagens sjukvård få fortsätta riskera patientsäkerheten? Allvarliga fel och misstag med katastrofala följder för enskilda och deras anhöriga sker alltför ofta i onödan.

Man frågar sig hur vissa klarade sin läkarutbildning? Har samma IT-teknik använts vilken tidigare har avslöjats vid högskoleproven? Är det hybris som får läkare att underlåta att rådfråga erfarna kolleger eller att lyssna på patienten? Varför nonchalerar man befintliga tekniska undersökningsmöjligheter? Kan det vara utvärderingskunskaper av resultaten som brister.

Chefsläkarens bortförklaringar håller inte. Sedan när har man olika kriterier och arbetsplatskulturer? Gäller inte den så viktiga samsynen inom läkarvetenskap i dag? I det senast omskrivna fallet med hjärtinfarktpatienten borde sunt förnuft ha varit tillräckligt för inläggning och observation.

ANNONS

Man kan inte skylla på att symtomen är svårtolkade. Det borde vara uteslutet att skicka hem en patient med svåra smärtor som man ej funnit orsaken till! Breddökade pulsationer vid en bukpalpation borde normalt inte ha kunnat missas utan föranlett vidare akutundersökning på röntgenavdelningen.

Viktigt i sammanhanget är IVO:s frågeställning om hur man ser på risken för feldiagnostisering gällande patienter med psykisk ohälsa i olika grad som söker hjälp på akuten! Erfarenhetsmässigt är detta en risk och ett problem som tyvärr har funnits i många år och som man inte kan bortse ifrån!

A.L. Bertilsdotter

ANNONS