Ostoppbar. Med sång och glädje vinner Taylor Swift över en skrikig homofobhöger.
Ostoppbar. Med sång och glädje vinner Taylor Swift över en skrikig homofobhöger. Bild: Chris Pizzello

Lars Ströman: Swift ett ljus i det amerikanska populistmörkret

Taylor Swift behöver inte säga så mycket för att puffa unga väljare att rösta för Biden och mot Trump. Det räcker med att hon uppmanar sina unga fans att gå och rösta. Sjunger du Taylor Swifts låtar, så så sjunger du mot den skrikiga högern.

HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Fristående gästkrönikörer representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS
|

Just nu reser världen största popstjärna Taylor Swift jorden runt på sin Eras tour. En tre och en halv timma lång show, med låtar från den 17 år långa karriären. På den ena fullspäckade arenan efter den andra sjunger Taylor Swift tillsammans med sina fans. Sjunger om hur tröttsamt det är för unga tjejer att hela tiden behöva springa så fort de orkar, för att deras prestation bedöms på ett annat sätt än mäns.

Eller om att den homofoba skrikhögern borde lugna ner sig – i låten ”You need to calm down”. De sjunger om ett USA där de inte känner igen sig i låten ”Miss Americana and the heartbreak Prince”.

ANNONS

Swiftiesarna kommer ut från konserterna hesa efter allt sjungande och svettiga efter all dans.

De som har råd och tur har fått biljetter till de stora arenorna, till exempel de tre konserterna på Friends Arena i Stockholm den 17–19 maj. De som inte har samma lycka har kunnat se konsertfilmen från The Eras tour på bio. Och de som varken hade råd eller hann med att se konsertfilmen på bio kan nu streama den på Disney plus. Filmen har dragit in 2,7 miljarder kronor. The Eras tour slår både Elton John och The Beatles i antal tittare på streamingtjänsten.

I Sverige, Singapore, Argentina, Kanada, USA och massor andra länder sitter swiftiesarna och gör armband med textrader som knyter an till stjärnans låtar. När Taylor Swift tog ställning mot Donald Trump förklarade Trump att han gillar hennes musik ”25 percent less”. Så nu gör swiftiesar armband med texten ”25 percent less”. Eller så blir det armband med texter av typen ”You need to Calm down”.

Swiftiekulturen är svår att hantera för den skrikiga misogyna populisthögern. Varken Taylor Swift eller hennes fans ägnar sig åt att sprida dynga. De har kul. De skickar presenter till varandra. De pratar om vad de ska ha för outfit under konserterna. Och de som jobbar i skivaffärer kan upptäcka att swifties diskret har hängt armband i affären, företrädesvis på stjärnans skivor. Vad ska skrikhögern göra åt det?

ANNONS

2009, när Taylor Swift var 19 år gammal, vann hon pris för bästa musikvideo på musikkanalen MTV:s stora gala. Något rapstjärnan Kanye West inte var nöjd med, så han ryckte åt sig mikrofonen och försökte stjäla hela showen. Men redan här angav Taylor Swift tonen. Hon behöll sin värdighet och fick USA:s och världens sympatier.

När Scooter Braun, en musikförläggare som Taylor Swift varit oense med, lyckades köpa inspelningarna till hennes första sex skivor för tre miljarder kronor valde hon att spela in skivorna på nytt. Så swiftiesarna söker efter ”Taylors version”. Och värdet på de inspelningar Scooter Braun kommit över sjunker som en sten. Taylor Swift har ingen anledning att tjafsa med Braun. Hon klarar sig bra ändå.

Att Taylor Swift lyckas ha en så nära relation med sina fans, kan vid första anblick tyckas vara ett mysterium eftersom hon har en halv miljard följare på sociala medier. Men det är egentligen inte så underligt. För det första är Swift noggrann med att tacka sina fans för att de ger henne möjligheten att leva som hon gör, och för att swiftiesarna följer med henne på resan genom nya musikstilar.

Hon lyckas också fånga sina fans i sångtexterna. Hon lider med dig efter skilsmässan. När du är glad, så hittar du en låt där Taylor Swift är glad tillsammans med dig. Även när hon sjunger om skrikiga homofober så är texterna och takten i musiken något som gör människor glada. Vi talar alltså om hundratals miljoner glada människor – en mardröm för domedagsprofeterna Trumpträsket. Är det någon som kan göra skillnad i valet i höst är det – tro det eller ej – Taylor Swift.

ANNONS
ANNONS