”Alkoholdebut görs fortfarande alldeles för tidigt och de som dricker mest är unga i 20-årsåldern.”
”Alkoholdebut görs fortfarande alldeles för tidigt och de som dricker mest är unga i 20-årsåldern.” Bild: Claudio Bresciani/TT

Vuxenvärlden hänger inte med – unga är historiska

I dag tycker unga att det snarare är sunkigt att dricka, vilket var femte i vår undersökning svarar, jämfört med bara knappt var tionde som tycker att det är coolt. Det skriver Mojtaba Ghodsi, vd för IQ.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Sommaren är här. Midsommar har firats och sommarlovet har börjat. Det är en period där många unga dricker alkohol, ibland över sin egen förmåga. Men IQ:s nya rapport, Rus & unga, visar att långt ifrån alla unga dricker alkohol. Framför allt så dricker de klart mindre än tidigare generationer, och de har en mindre hetsig inställning. I dag tycker unga att det snarare är sunkigt att dricka, vilket var femte i vår undersökning svarar, jämfört med bara knappt var tionde som tycker att det är coolt.

Dagens unga tycker i mycket större utsträckning att de kan ha lika roligt utan alkohol, sju av tio nu jämfört med bara varannan år 2009. Vi ser att tre av fyra 15–30-åringar kan tänka sig att helt eller delvis avstå alkohol. Det är en kraftig ökning jämfört med för 15 år sedan, då bara varannan var beredd att ge upp alkoholen. Rapporten visar även att sex av tio unga, 15–30 år, anser att de har en nykter livsstil, men utan att för den skull helt avstå alkohol.

ANNONS

Inte sällan får vi frågan från vuxna om det inte är så att ungdomar har blivit tråkiga, att det är anledningen till att de inte dricker eller inte håller festande lika högt. Den typen av kommentarer handlar egentligen bara om en vuxenvärld som projicerar sina egna föreställningar om vad som är roligt på unga, medan unga kanske snarare har en annan uppfattning om vad som är kul.

Det förekommer givetvis fortfarande grupptryck bland unga. Föreställningar om att ”alla andra” dricker lever kvar. Det visar sig tydligt i synen på vilka drivkrafterna är till att dricka när unga svarar för egen del, jämfört hur de tror att det ser ut för unga generellt.

Själv uppger var tionde ung, 15–30 år, att de dricker för att kompisarna gör det, men sex av tio tror att det är en drivkraft för andra unga att dricka. Endast 2 procent svarar att de dricker för att andra förväntar sig det av dem, men drygt varannan tror att det är en stark drivkraft till andras drickande.

Allt är så klart inte frid och fröjd. Alkoholdebut görs fortfarande alldeles för tidigt och de som dricker mest är unga i 20-årsåldern. De vet inte heller om att de faktiskt tillhör en generation som är nyktrare än tidigare. Därför har vi en viktig roll att spela för att sprida kunskapen om denna historiska unga generation för att bryta det majoritetsmissförstånd som finns. Då minskar också pressen på att dricka.

ANNONS

Som vuxen kan du bidra. Sluta alkoholtjata och ifrågasätt hur andra dricker. Låt alla göra sina egna medvetna val.

Mojtaba Ghodsi

vd för IQ

Fotnot: IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget med uppdraget att verka för ett smartare förhållningssätt till alkohol.

ANNONS