”Ungefär hälften av USA:s delstater kommer nu att införa abortförbud eller hårda begränsningar.”
”Ungefär hälften av USA:s delstater kommer nu att införa abortförbud eller hårda begränsningar.” Bild: Pat Nabong

Vi kommer aldrig sluta stå upp för kvinnors rättigheter

Vi, moderata kvinnliga företrädare i Halland, står upp för aborträtten både här och i resten av världen. Rätten till abort handlar om rätten till liv och rätten att fullt ut som kvinna få bestämma över sin egen kropp. Det skriver bland annat riksdagsledamoten Helena Storckenfeldt (M).

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Ett förbud mot abort stoppar inte aborter. Det gör dem bara olagliga och livsfarliga. Nu kastas USA tillbaka i tiden och kvinnor förlorar rätten att bestämma över sina egna kroppar.

Jag som skriver heter Helena Storckenfeldt. Jag föddes i Michigan, USA 1995. För några veckor sedan skrev jag om att aborträtten var allvarligt hotad igen. Ett läckt dokument från USA:s högsta domstol visade att de planerade riva upp beslutet som grundlagsskyddar aborträtten. Nu har det blivit verklighet.

Under midsommarafton kom beskedet: USA:s högsta domstol river upp Roe v. Wade. Det innebär att delstaterna nu får egenmakt att besluta om aborträtten och flera, ungefär hälften, kommer att införa hårda restriktioner eller förbjuda abort helt.

ANNONS

Vi, moderata kvinnliga företrädare i Halland, står upp för aborträtten både här och i resten av världen. Rätten till abort handlar om rätten till liv och rätten att fullt ut som kvinna få bestämma över sin egen kropp.

Trots att aborträtten inte är hotad i Sverige hör vi röster som liknar de vi hört i USA, i Polen, i Ungern och i många av de andra länderna som nyligen infört stora begränsningar i abortlagstiftningen. Det får aldrig accepteras här.

Tretton av USA:s delstater har infört så kallade "trigger laws" som innebär att abortförbudet börjar gälla då Roe v. Wade rivits upp, antingen automatiskt eller med kort varsel. Tre av dessa delstaters "trigger laws" började gälla automatiskt. Det innebär att det blev förbjudet med abort i Kentucky, Louisiana, och South Dakota samma sekund som Roe v. Wade revs upp.

I Louisiana riskerar den som erbjuder aborttjänster tio år i fängelse och 100 000 dollar i böter. Nio delstater har "vilande" abortförbud som slutade gälla i och med beslutet i HD 1973 ”Roe v. Wade”. Dessa delstater väntas återinföra abortförbuden, men det kommer att krävas en längre process. Inklusive min hemstat Michigan.

Alla kommande eller redan gällande abortförbud har undantag för om kvinnans liv är i allvarlig fara, men långt ifrån alla har undantag för graviditeter som kommit till av våldtäkt eller incest eller till och med om det finns allvarliga fosterskador.

ANNONS

Ungefär hälften av USA:s delstater kommer nu att införa abortförbud eller hårda begränsningar. Det kommer inte att minska antalet aborter, det kommer bara att föra amerikanska kvinnor tillbaka till en tid då de tvingas till livsfarliga metoder i mörka källarlokaler och bakgator. Det är inte acceptabelt.

De som kommer att påverkas allra mest är de redan mest utsatta som inte har råd eller möjlighet att resa till en delstat eller land där det är lagligt. Ett förbud mot abort stoppar inte aborter. Det gör dem bara olagliga och livsfarliga.

Nu riskerar flera andra viktiga prejudikat ifrågasättas. Faktum är att bollen redan satts i rullning. HD-domaren Clarence Thomas säger nu att han vill se över fler domar, som till exempel om samkönade äktenskap och om rätten till att köpa preventivmedel. Hur långt ska det få gå?

De extremkonservativa, kvinnofientliga krafterna i USA har vunnit. De har fått vatten på sin kvarn och tror att de gjort guds gärning när de nu fått rätt i högsta domstolen.

Vi kommer aldrig acceptera sådana krafter i Sverige och vi kommer aldrig sluta stå upp för kvinnors rättigheter världen över.

Helena Storckenfeldt (M)

riksdagsledamot Halland

Mikaela Waltersson (M)

regionstyrelsens ordförande Region Halland

ANNONS

Ulrika Jörgensen (M)

riksdagsledamot Halland

Lisa Andersson (M)

kommunstyrelsens ordförande Kungsbacka

Ann-Charlotte Stenkil (M)

kommunstyrelsens ordförande Varberg

Sandra Johansson (M)

kandidat till kommunstyrelsens ordförande Falkenberg

Anna Fallkvist (M)

kandidat till kommunstyrelsens ordförande Halmstad

ANNONS