”Tegel, VVS, hyllor och dörrar är några av fynden från Byggåtervinning som för övrigt borde byta namn till Återbruket.”
”Tegel, VVS, hyllor och dörrar är några av fynden från Byggåtervinning som för övrigt borde byta namn till Återbruket.” Bild: Carina Nilsson

Vi behöver tänka före vi kastar saker

Det är bra att vi återvinner, men bara som en sista lösning när återbruk inte längre är ett bättre alternativ. Återbruk är att använda sakerna igen. Eller laga, renovera, lappa och fixa. Det skriver miljödebattören Palle Nielsen.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Jag var på Ahla återvinningsstation. Intill ligger kommunala Byggåtervinning som säljer allt från cyklar och loppisprylar till byggmaterial. Ett paradis för återbrukare, trevlig personal dessutom!

Vi bygger orangeri här hemma och mycket av byggmaterialet kommer därifrån. Tegel, VVS, hyllor och dörrar är några av fynden från Byggåtervinning som för övrigt borde byta namn till Återbruket.

För jag tror vi behöver tänka till, skillnaden mellan återvinning och återbruk är stor. Återvinning är att sortera materialet och i bästa fall bearbeta det och göra nytt material. Det är bra att vi återvinner, men bara som en sista lösning när återbruk inte längre är ett bättre alternativ. För återvinning leder till energiförbrukning och nya utsläpp och transporter, ofta kors och tvärs över hela världen för att bli till sopberg i fattiga länder eller till nya slit-och-slängvaror i överkonsumtionens tillväxtvansinne.

ANNONS

Återbruk är att använda sakerna igen. Eller laga, renovera, lappa och fixa. Vi kan se våra saker som katter och ge dem nio liv. I stället för att bara ge dem ett liv, med miljöförstöring och eskalerande klimatkris, värmeböljor och förlust av biologisk mångfald som följd.

Inne i såna tankegångar kikade jag ner i den ena containern efter den andra med en känsla av olust. Mängder av fiskeprylar, cyklar, byggmaterial och andra användbara saker kastade huller om buller.

Det borde vara förbjudet att kasta om det går att återbruka.

Laholms budget för avfallshantering är runt 50 miljoner kronor. Här borde det finnas massor av pengar att spara för en kommun i kristider, utan att det går ut över skola och andra samhällsviktiga funktioner. Och nästa år kanske besparingen kan ge oss alla sänkt avfallstaxa då den bygger på faktiska kostnader för avfallshanteringen.

Det enda som krävs är att vi börjar se på våra saker med nya ögon. Mitt skräp är någon annans skatt. Den ene behöver bli av med virke, den andre behöver bygga en hundkoja. Någon måste rensa ett dödsbo, en annan behöver utrusta sitt första hem. Dammsugaren är trasig, men slangen är hel och det är kanske någon annans saknade del.

ANNONS

Vi behöver tänka före vi kastar saker.

Och tänker efter innan vi köper nytt.

I Lund återbrukas hälften av alla vitvaror som kommer till återvinningscentralen. I Karlskrona kan man hämta och lämna saker i stället för att de slängs. I Stockholm har man pop-up- återbruk där personalen hjälper till att sortera och bedöma vad som kan gå till återbruk.

I Laholm pratar man om olika lösningar sen flera år tillbaka. Kommunens kvarnar mal för långsamt medan containrarna dagligen fylls med saker vi borde ta vara på. Men vi kan börja redan i dag! Lämna det bästa till Byggåtervinning i Ahla, föreningar eller secondhand. Och kom gärna med förslag på hur kommunen kan hantera återbruket bättre här i lilla Laholm.

Palle Nielsen

miljödebattör, Knäred

ANNONS