"Ny statistik från Universitets- och högskolerådet visar en rekordökning av ansökningar till sjuksköterskeutbildningen under våren 2020, 34 procent."
"Ny statistik från Universitets- och högskolerådet visar en rekordökning av ansökningar till sjuksköterskeutbildningen under våren 2020, 34 procent." Bild: isabell Höjman/TT

Vi behöver förbättrade arbetsvillkor

Vad tänker Region Halland och kommunerna här göra för att bli bättre arbetsgivare och rekrytera tillräckligt många sjuksköterskor som stannar? Det undrar två företrädare för Vårdförbundet med anledning av sjuksköterskans dag den 12 maj.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Vårdförbundet organiserar Sveriges sjuksköterskor och i dag, den 12 maj, uppmärksammas sjuksköterskans yrkesdag över hela världen, liksom varje år.

2020 är ett speciellt år. Dels för att Världshälsoorganisationen WHO utsett det till ”Sjuksköterskans år” eftersom det är 200 år sedan Florence Nightingales födelse. Men också för att sjuksköterskans betydelse har satts i blixtbelysning under den pågående coronapandemin.

Tacksamheten och kärleken våra medlemmar nu får av patienter, anhöriga och samhället är rörande. De får inte bara applåder utan också hemgjord skyddsutrustning, mat, sång, teckningar, blommor och en mängd andra gåvor. Politikerna tävlar om att komma med förslag som gagnar våra medlemmar.

ANNONS

Statsministern och till och med kungen har uttryckt sitt varmaste tack. Det är fint att se, samtidigt som det är olyckligt att det ska krävas en pandemi för att vårdens organisering, kompetensförsörjning och arbetsvillkor ska få den uppmärksamhet som den behövt så länge.

På sjuksköterskans dag 2020 står sjuksköterskorna axel vid axel, i de masker och visir som deras arbetsgivare kunnat skaka fram, och känner stor yrkesstolthet – men också sorg. Tankarna går till de patienter och de tusentals kollegor som drabbats världen över. Många svenska sjuksköterskor har smittats i tjänsten och en del har själva behövt intensivvårdas.

En sjuksköterska i Stockholm som arbetade med att vårda covid 19- patienter har förlorat sitt liv. Det är djupt tragiskt och helt oacceptabelt, och det är på henne, hennes familj och hennes kollegor alla tänker idag.Vi förväntar oss att politiker och arbetsgivare tar lärdom av coronakrisen och ger sjuksköterskor rätt förutsättningar. Alla landets

21 regioner har brist på specialistsjuksköterskor och det är inget nytt problem. Efter att vi klarat denna prövning så behöver vi se stora förbättringar av sjuksköterskors möjligheter till löne- och kompetensutveckling, specialisering, att få utvecklas som chef och ledare, och att kunna arbeta som sjuksköterska och ändå ha balans mellan jobb och fritid.

ANNONS

Ny statistik från Universitets- och högskolerådet visar en rekordökning av ansökningar till sjuksköterskeutbildningen under våren 2020, 34 procent.

Våra medlemmar ser fram emot att välkomna och handleda dessa nya kollegor när de kommer ut på arbetsmarknaden om tre år. Och då är det upp till bevis för politiker och arbetsgivare om man lyckas behålla de nya.

Vad tänker Region Halland och kommunerna här göra för att bli bättre arbetsgivare och rekrytera tillräckligt många sjuksköterskor som stannar? Ge gärna ryggdunkar, men först rejält förbättrade förutsättningar och arbetsvillkor.

Margot Kamruddin

tillförordnad ordförande Vårdförbundet avdelning Halland

Sineva Ribeiro

ordförande Vårdförbundet

ANNONS