Renovering av sjukhusen i Halmstad och Varberg eller nybygge i Falkenberg?
Renovering av sjukhusen i Halmstad och Varberg eller nybygge i Falkenberg? Bild: Roger Larsson

Vårt erbjudande för den bästa sjukhusplaceringen i Halland finns kvar

Akut och specialiserad sjukvård får högre kvalitet om den är samlad, menar 27 Falkenbergspolitiker från fyra olika partier.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Flera ledande regionpolitiker har nu uttalat sin inställning till framtidens sjukvårdsstruktur i Halland. Beslutet som enligt regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) är ”det största beslut hon kommer vara med att fatta” är tyvärr ett ickebeslut.

Regionpolitikernas inriktning är att fortsätta som förut och renovera och bygga ut de gamla sjukhuslokalerna i Varberg och Halmstad och behålla närsjukhuset i Kungsbacka. Detta trots att regionens egen utredning och sjukvårdsexperter menar att det både är billigare och bättre att samla den akuta och specialiserade sjukvården på en plats.

Akut och specialiserad sjukvård får högre kvalitet om den är samlad och personalen får göra samma ingrepp många gånger. Det är också mer attraktivt för läkare och annan personal att arbeta i moderna lokaler med många kollegor än i gamla uttjänta lokaler med få kollegor. I media har också beslutsförslaget fått hård kritik från både Läkarförbundet och Vårdförbundet i Halland.

ANNONS

Utredningen från sjukvårdsledningen som blev offentlig förra året förespråkar som sagt att Halland ska ha tre närsjukhus med den vård som vi behöver i vardagen och att man sen ska samla den akuta och mer specialiserade sjukvården i ett nytt sjukhus på en plats med bra kommunikationer centralt i Halland.

I Falkenberg har vi gott om kommunal mark i anslutning till järnvägsstationen, nära E6:an. Det tar 15 minuter från Varberg och 20 minuter från Halmstad att ta sig dit med tåg. Platsen ligger i tid väldigt bra till för ambulanstransporter från hela Halland. Det är en utmärkt plats för inpendling från hela Västsverige, Småland och Skåne. Kort sagt, det är en väldigt bra plats för ett nytt sjukhus.

I det nya material som nu är underlag för beslut i regionen så är tidshorisonten till stor del 5–10 år och man har inte undersökt nya platser. Det är uppenbart att regionfullmäktige är på väg att ta ett långsiktigt beslut med ett alldeles för kortsiktigt underlag. Vi respekterar regionpolitikernas ställningstagande men vill redan nu varna för att det kan komma att omprövas när kostnaderna för att totalrenovera två gamla sjukhus framkommer och konsekvenserna av en splittrad sjukvård blir tydliga för alla oss hallänningar.

ANNONS

Det finns gott om mark vid tågstationen i Falkenberg. Det kommer ta flera år innan allt är bebyggt. Därför kommer vi att hålla dörren öppen till regionpolitikerna och i detaljplaner för området möjliggöra för sjukvård i framtiden.

Vi välkomnar gärna Region Halland och andra offentliga aktörer till Falkenberg, hjärtat i Halland. Här kan ni inte bara få Västsveriges bästa läge utan också ta del av den fina Falkenbergsandan där vi hjälps åt och har ett tillsammanskap som inte minst visar sig i landets nionde bästa företagsklimat och att vår destination utsetts till den mest välkomnande platsen i landet av gästerna själva.

Kanske kan andan i Falkenberg även bli en ny Hallandsanda? En anda där vi hjälps åt och gör det som är bäst för invånarna i hela Halland utan att tänka på vilken kommun vi själva bor i. En sådan anda är vad som krävs för att uppnå Region Hallands vision om ”den bästa livsplatsen.”

Markus Jöngren (MP)

Petra Hygrell (L)

Anita Gidén (V)

Miranda Bodiroza (S)

Per Svensson (S)

Kerstin Rosell (S)

Mikael Svensson (S)

Hans Hoff (S)

Jan Ertsborn (L)

Christer Eirefelt (L)

Andreas Engebrethsen (S)

Emma Lindkvist (MP)

Kim Johansen (S)

Johan Risholm (MP)

Lars Fagerström (L)

ANNONS

Ulla Ertsborn (L)

Bo Björkner (L)

Agneta Snygg (L)

David Nordin (L)

Kjell Kristiansson (L)

Thomas Brynås (L)

Lotta Strömblad (L)

Anders Malmström (L)

Peter Dygården (S)

Rebecka Kristensson (S)

Yen Gunnarsson (S)

Christina Johansson (S)

ANNONS