”Många halländska invånare väntar på möjligheten att bli vaccinerade. Det borde faktiskt vara en av de mest prioriterade frågorna för alla politiker i kommun och region i dessa tider.”
”Många halländska invånare väntar på möjligheten att bli vaccinerade. Det borde faktiskt vara en av de mest prioriterade frågorna för alla politiker i kommun och region i dessa tider.” Bild: Johan Nilsson/TT

Vaccineringstakten behöver öka i Halland

I denna kris behövs samling och samarbete för att säkerställa att vi vaccinerar så många invånare så snabbt som möjligt. Det skriver en rad ledande socialdemokrater i Halland apropå de inledande vaccinationerna i regionen.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Den 12 januari rapporterades det att Halland är det län som vaccinerar minst i landet. För en vecka sedan hade bara 372 hallänningar fått sin första dos. För oss socialdemokrater är det av yttersta vikt att takten ökar och att hallänningarna så fort som möjligt blir vaccinerade.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har varit tydlig med att pengar inte kommer att vara ett problem i kampen mot covid-19. Det gäller även vaccineringen. Sedan tidigare har den socialdemokratiskt ledda regeringen avsatt 4,5 miljarder för inköp av vaccin.

Det är stora summor som staten går in med. Regeringen meddelade även tidigt i december att vaccineringen blir avgiftsfri för invånarna och att regeringen står för alla kostnader. Vaccinet har börjat levereras ut till regionerna och det är Region Hallands ansvar att skyndsamt genomföra vaccineringen.

ANNONS

Moderaterna hävdar att vaccineringen inte är en politisk fråga, vi socialdemokrater delar inte den uppfattningen. Hur vaccineringen görs är inte en politisk fråga men att den görs är definitivt en politisk fråga.

Vaccinationerna måste nu ske effektivt, säkert och efter behov. Inget vaccin ska ligga på hyllan. Strukturen finns för att kunna ställa om och vaccinera befolkningen snabbare.

Halland har gjort det förr och kan göra det igen, nu är det dags att de halländska kommunerna och regionen krokar arm och tar på sig ledartröjan tillsammans. Många halländska invånare väntar på möjligheten att bli vaccinerade. Det borde faktiskt vara en av de mest prioriterade frågorna för alla politiker i kommun och region i dessa tider.

Det behövs även ett aktivt arbete med information och dialog för att skapa förståelse för hur viktigt det är att vaccinera sig. Halland behöver ha en hög vaccinationsvilja och en hög uppslutning.

I denna kris behövs samling och samarbete för att säkerställa att vi vaccinerar så många invånare så snabbt som möjligt. Låt oss gemensamt arbeta för att öka takten i vaccineringen och rädda liv. Det är det minsta vi kan göra.

Lise-Lotte Bensköld Olsson (S)

regionråd i opposition

ANNONS

Per Stané Persson (S)

regionråd i opposition

Ronny Löfquist (S)

kommunstyrelsens ordförande i Hylte kommun

Eva Borg (S)

oppositionsråd i Kungsbacka kommun

Per Svensson (S)

kommunstyrelsens ordförande i Falkenbergs kommun

Krissi Johansson (S)

oppositionsråd i Halmstads kommun

Stefan Pålsson (S)

oppositionsråd i Halmstad kommun

Jana Nilsson (S)

oppositionsråd i Varbergs kommun

Kjell Henriksson (S)

oppositionsråd i Laholm kommun

ANNONS