”Vi upplever att övriga politiska partier i kommunen inte tar sitt arbetsgivaransvar och visar något intresse av att skapa heltid som norm på ett hållbart sätt för de anställda.”
”Vi upplever att övriga politiska partier i kommunen inte tar sitt arbetsgivaransvar och visar något intresse av att skapa heltid som norm på ett hållbart sätt för de anställda.” Bild: Roger Larsson

V vill nå målet med heltid som norm

Halmstads kommun verkar inte intresserad av att lyssna när anställda ifrågasätter konsekvenserna av genomförandet av hälsosamma schema. Det skriver fem vänsterpartister.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Halmstads kommun som arbetsgivare riskerar fullständigt att missa målet med heltid som norm med det nuvarande upplägget av hållbara schema.

För att förverkliga en hållbar norm för heltid krävs det djupgående förändringar i hela organisationen. I stället för att lappa och laga på nuvarande schema krävs det nytänkande och förändring från grunden för att bygga upp verksamheterna.

Att förverkliga heltid som norm även inom kvinnodominerade yrken som vård och omsorg är en av dom största förändringarna i modern tid på svensk arbetsmarknad. I mansdominerade yrken tog arbetstagarna, fackförbunden och arbetarpartierna den här striden för minst 50 år sedan. Då heltidsmåttet förändrades till en norm på åtta timmars arbetsdag.

ANNONS

Den som skall och bör ha tolkningsföreträdet utifrån arbetsvillkor, arbetsmiljö och avgör om det är hållbart är arbetstagaren och inte arbetsgivaren. Halmstads kommun verkar inte intresserad av att lyssna när anställda ifrågasätter konsekvenserna både för egen del och för de kommuninvånare som de är till för av genomförandet av hälsosamma schema.

Just nu är vi mitt uppe i enormt förändringsarbete och det är förståeligt att arbetsgivaren kan gå vilse i hur vi historiskt har strukturerat arbete och hur vi nu ska bygga fungerande heltidsorganisationer.

Alla vet om att det kommer fattas ett stort antal medarbetare inom välfärden de närmaste åren, men detta får inte vara ett hinder för att skapa hållbara heltidstjänster för dagens anställda och morgondagens arbetssökande.

Vi upplever att övriga politiska partier i kommunen inte tar sitt arbetsgivaransvar och visar något intresse av att skapa heltid som norm på ett hållbart sätt för de anställda. I stället verkar de passivt vänta på att tjänstepersonerna ut i förvaltningarna ska införa så kallade hälsosamma schema.

Vänsterpartiet väljer att stötta de fackliga parterna för att förverkliga heltid som norm. För det är ytterst tveksamt att det går att förverkliga utan en samverkan mellan politiken och fackliga parter.

Då är risken att heltid som norm för alltid enbart kommer handla om schematekniska lösningar som inskränks av historiska lösningar.

ANNONS

Mikael Ekfeldt (V)

ledamot kommunfullmäktige

Maria Johansson (V)

ledamot kommunfullmäktige

Willy Schytt (V)

ledamot hemvårdsnämnden

Gökhan Doramar (V)

ledamot socialnämnden

Mona Granquist (V)

ledamot funktionsrättsrådet

ANNONS