”Några städer har inte ens information om bussparkeringar tillgänglig vilket är ett minimum och endast två städer hade information som särskilt riktade sig mot researrangörer.”
”Några städer har inte ens information om bussparkeringar tillgänglig vilket är ett minimum och endast två städer hade information som särskilt riktade sig mot researrangörer.” Bild: Johan Nilsson/TT

Turistbussar välkomna – eller hur var det nu?

Under många år har bussföretag och bussresearrangörer i Sverige upplevt att det är svårt att hitta rätt information i de kanaler som finns hos städer, kommuner och destinationsföretag. Halmstad är inget undantag. Det skriver Anna Grönlund från Sveriges Bussföretag och Marcus Dahlsten, vd för Transportföretagen.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

”Äntligen kan turistbussbranschen blicka framåt, bortom pandemin. Vi ser verkligen fram emot att återigen få fylla våra bussar med glada och förväntansfulla resenärer och åka till Sveriges alla hörn med idrottslag, föreningar, företag, skolor och andra grupper. Men det är inte alltid så enkelt att komma till svenska städer med turistbuss.”

Texten ovan är inledningen på ett brev som Sveriges Bussföretag nyligen skickade ut till Sveriges nitton största städer och deras destinationsbolag.

Bakgrunden är att många resor som genomförs inom Sverige har sitt slutmål i en stad. Inte så konstigt egentligen – där finns ju evenemangen, hotellen, konferensanläggningarna, idrottshallarna, sevärdheterna och mycket mer.

ANNONS

Under många år har bussföretag och bussresearrangörer i Sverige dock upplevt att det är svårt att hitta rätt information i de kanaler som finns hos städer, kommuner och destinationsföretag – om informationen ens finns. Denna bild stärktes när Sveriges Bussföretag genomförde en enkel inventering och försökte hitta relevant information genom sökmotorer på internet.

Det visade sig att resultatet var betydligt sämre än väntat – i de flesta städer går det hjälpligt att hitta information om parkeringar för bussar, men denna är ofta otydlig ofullständig eller inaktuell. Några städer har inte ens information om bussparkeringar tillgänglig vilket är ett minimum och endast två städer hade information som särskilt riktade sig mot researrangörer.

Halmstad är inget undantag. Det finns visserligen en kortfattad information om bussparkering, men ingen ytterligare information riktad mot researrangörer hos vare sig staden eller Destination Halmstad.

Nu, efter pandemin, är behovet av lättillgänglig information för bussföretag och bussresearrangörer stort – särskilt som vi vet att stadsmiljöerna har fortsatt att ändra sig.

Vi önskar oss detta:

• Tydligare parkeringsinformation för bussar – det ska vara lätt att hitta rätt och uppdaterad information.

• Ett tydligare fokus på gruppresearrangörer – särskilt utifrån att fler vill lämna bilen hemma och resa hållbart tillsammans.

ANNONS

• Att turistbussarna också prioriteras i gatumiljön och vid investeringar i infrastruktur.

För de städer som redan nu vill uppdatera sin information finns sakkunskap och stöd att hämta hos oss.

Tillsammans vill vi kunna leverera en bra upplevelse för resenärerna – hela vägen från hemorten till målet, på plats, och tillbaka igen.

Anna Grönlund

branschchef Sveriges Bussföretag

Marcus Dahlsten

vd Transportföretagen

ANNONS