”Vi bjuder härmed in kommunstyrelsens ordförande, kommunchefen och för dagen berörda tjänstemän till enkla frukostar (huvudingrediensen är förstås prat).”
”Vi bjuder härmed in kommunstyrelsens ordförande, kommunchefen och för dagen berörda tjänstemän till enkla frukostar (huvudingrediensen är förstås prat).” Bild: Claus Gertsen /TT

Tror Halmstads kommun på sina företagare?

Vår önskan är att ses regelbundet, Företagarna och Halmstads kommun. Varannan månad, en gång per kvartal – oavsett exakta former vill vi göra det till en vana. Det skriver styrelsen för Företagarna Halmstad samt regionchefen för Företagarna Halland.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Ett gott näringslivsklimat är inte bara en viktig fråga för en kommuns företagare, utan en ödesfråga för alla invånare i kommunen. Företagare som trivs kommer att erbjuda ett efterfrågat utbud av varor och tjänster, som gör livet bättre för kommunens innevånare.

Företagare och företag finns inte till för sin egen skull. De fyller ett behov hos sina kunder. Förutom att skapa arbetstillfällen, så bidrar företag och företagare på andra sätt i samhället. Det är bara att åka till närmsta lokala idrottsförening och se efter. Utan de ideella krafterna som går hand i hand med företagen, hade det funnits betydligt färre fotbollsplaner.

ANNONS

Svenskt Näringslivs ranking visar att de tillfrågade företagarna upplever problem i relationen med Halmstads kommun. Upplevda problem kan vara svåra att förhålla sig till och behöver konkretiseras av alla inblandade för att kunna åtgärdas. Det finns också ofta många parter. Kommunen består av tjänstemän samt politiker som har olika ideologier.

Vissa saker är dock återkommande och tydliga: långa handläggningstider, otydlighet i kommunikationen samt brist på tomter. Därför är det viktigt att kommunen tittar på den aktuella attitydundersökningen, men att man också tittar på Insikt (en servicemätning av kommunernas myndighetsutövning) och egna enkäter till dem som haft direktkontakt med kommunen.

Vi som sitter i Företagarna Halmstads styrelse möter dagligen både företagare och kunder.

Vi har ett konkret förslag för att skapa bättre förutsättningar för företagare i Halmstad att kunna erbjuda sina kunder ännu bättre service. Vi vill därför nu sträcka ut en hand. För att mötas, men också för att komma överens om vart vi är på väg. Vår önskan är att ses regelbundet, Företagarna och Halmstads kommun. Varannan månad, en gång per kvartal – oavsett exakta former vill vi göra det till en vana.

Vi bjuder härmed in kommunstyrelsens ordförande, kommunchefen och för dagen berörda tjänstemän till enkla frukostar (huvudingrediensen är förstås prat). Vi ses mer än gärna ute på olika platser i kommunen. Hos de företagare som skapar vårt gemensamma välstånd. Möten där vi öppet och på djupet kan tala om hur vi tillsammans möter framtidens utmaningar.

ANNONS

I dag sker det bra saker i kommunens regi, det sker också bra saker i Företagarnas regi. Men, en gemensam nämnare vi ser hos de kommuner som kommer på bra placeringar i rankingen, är att det finns ett väl utvecklat samarbete mellan de politiker och tjänstemän som hanterar företagsfrågor och Företagarnas lokala styrelser. Ska vi verkligen acceptera något annat än vårt gemensamma bästa, i nästa års rankning?

För kommunen kan inte lösa detta själva – inte Företagarna heller. Det måste ske tillsammans. Med en stor portion prestigelöshet, nyfikenhet på varandra samt modet att våga gå före och bryta ny mark. Samt att vi alla är snabbfotade då dagens möjlighet, kanske är ett minne blott i morgon. Vi tror på att ett blomstrande näringsliv - gärna med ett företag i varje stuga, skulle kunna ge hopp och framtidstro till innevånarna i kommunen.

Vi tror på Halmstads kommun – frågan är, tror Halmstads kommun på sina företagare?

Vi står här med utsträckta händer – vill ni fatta dem?

Styrelsen för Företagarna Halmstad

Lotta Ericsson, Tallhöjden, ordförande Företagarna Halmstad

Ryan Korsbakke, Frigovent, ledamot

Ken Mathissen, ledamot

Magnus Halonen, Fönsterinredarna, ledamot

Christian Nordin, Länsförsäkringar, ledamot

ANNONS

Madelen Rossköld, Rossköld Consulting AB, ledamot

Carl-Johan Berthilsson, Carl-Johan Berthilsson AB, ledamot

Ann-Christin Aronsson, Asurmer AB, ledamot

Lisa Perby, MonthlyCup AB, suppleant

Håkan Strömkvist, Halmstad Hammers, suppleant

Lars-Inge Gudmundsson, suppleant

Marie Axtelius, regionchef Företagarna Halland

ANNONS