”Civilsamhället larmar om att antalet barnfamiljer som söker hjälp har exploderat. Elskulderna hos Kronofogden växer.”
”Civilsamhället larmar om att antalet barnfamiljer som söker hjälp har exploderat. Elskulderna hos Kronofogden växer.” Bild: Jessica Gow/TT

Ta ansvar för hushållens ekonomiska situation

Vi vet från tidigare lågkonjunkturer att de som riskerar att drabbas hårdast är de som redan har det tuffast. Att i det läget slå undan benen för en effektiv krispolitik bäddar för ett mycket bistert 2023 för många svenskar. Det skriver en rad ledande socialdemokrater om regeringens politik.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Kostnadskrisen slår hårt mot svenska hushåll just nu. Inflationen är hög och prisökningarna på mat är ännu högre. Elpriserna skenar iväg och räntorna stiger. För många är det tuffare än på väldigt länge.

Var femte svensk uppger att de minst en gång de senaste sex månaderna tvingats ta från sparkontot för att köpa mat. Kommunerna vittnar om att barnen äter mer av skolmaten för att de inte kan äta sig mätta hemma. Civilsamhället larmar om att antalet barnfamiljer som söker hjälp har exploderat. Elskulderna hos Kronofogden växer.

Samtidigt kommer tydliga signaler om att Sverige är på väg åt fel håll. Den svenska kronan sjunker i värde. Rapporterna om varsel, stigande inflation och sjunkande BNP avlöser varandra. Sverige spås bli det enda land i EU vars ekonomi krymper under 2023.

ANNONS

Finansminister Elisabeth Svantesson uppmanar hushållen att hjälpa till att dämpa inflationen genom att välja billigare varor i butikerna. Vad regeringen ska göra för att lindra krisen för de barnfamiljer, pensionärer och ensamstående mammor som just nu vänder på varenda krona för att sätta mat på bordet – det vill hon inte svara på.

Under hela vintern har vi socialdemokrater sträckt ut handen till regeringen. Vi har krävt gemensamma krissamtal om hushållens ekonomi eftersom läget är allvarligt och kräver krafttag över blockgränserna. Regeringen har dock varken svarat på inbjudan eller tagit några som helst initiativ till samtal.

Vi har föreslagit ett höjt barnbidrag med 200 kronor över vintern för att stötta barnfamiljerna. Vi föreslog en tankrabatt som hade gett varje hushåll upp till 2 000 kronor per bil, riktat till de som bor i glesbygd och är beroende av bilen. När det stod klart att elstödet skulle bli kraftigt försenat ville vi införa en elräkningsakut för att möjliggöra för hushåll att skjuta upp eller delbetala vinterns höga elräkningar. Till allt detta har regeringen och Sverigedemokraterna sagt nej.

Det här duger inte. Vi vet från tidigare lågkonjunkturer att de som riskerar att drabbas hårdast är de som redan har det tuffast. Att i det läget slå undan benen för en effektiv krispolitik, samtidigt som man inte är beredd att göra det som krävs för att skydda hushållen, bäddar för ett mycket bistert 2023 för många svenskar.

ANNONS

Det finns ingenting som tyder på att nästa vinter kommer att vara mildare för hushållens plånböcker. Nu är det hög tid för högerregeringen och Sverigedemokraterna att inse hur vanligt folk har det och börja jobba för Sveriges bästa.

Lena Hallengren (S)

gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen

Mikael Damberg (S)

finanspolitisk talesperson för Socialdemokraterna

Jennie Nilsson (S)

riksdagsledamot

Adnan Dibrani (S)

riksdagsledamot

Aida Birinxhiku (S)

riksdagsledamot

ANNONS