”Det som hände den 24 februari chockade oss. Putin inledde en invasion av Ukraina ’för att få bort det nazistiska styret i Kiev’.”
”Det som hände den 24 februari chockade oss. Putin inledde en invasion av Ukraina ’för att få bort det nazistiska styret i Kiev’.” Bild: Efrem Lukatsky

Stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter

När jag hör flyglarm från Ukraina på tv får jag jobbiga minnesbilder. Jag är norsk och var sju år när kriget i Norge var slut. Det skriver Berit Brage i en personligt hållen debattartikel med anledning av att det den 9 april är 82 år sedan Tysklands invasion av Norge.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Frihet – demokrati – mänskliga rättigheter. Dessa begrepp har vi i vår del av världen i årtionden tagit för givna men i dag 2022 är de inte givna längre. Det är skrämmande och jag är orolig för framtiden.

Demokratierna i världen blev flera efter murens fall 1989. Det såg ljust ut för framtiden och många länder också här i Norden rustade ner. Hoten från ”kalla kriget” var borta.

De senaste 15–20 åren har dock utvecklingen gått bakåt för världens demokratier. Jag tycker verkligen illa om hur man runtom i världen manipulerar sanningar med alternativa sanningar och olika mer eller mindre groteska konspirationsteorier, som Qanon. Man undrar ju på vad som föregår i USA.

ANNONS

Om Trump kommer till makten igen kan man vara mycket orolig vart landet är på väg. Pandemin har säkert också förvärrat utvecklingen. Skrämmande är att folk vill ha ”starka män” till att styra landet, till exempel Orban i Ungern, Erdogan i Turkiet.

Det som hände den 24 februari chockade oss. Putin inledde en invasion av Ukraina ”för att få bort det nazistiska styret i Kiev”. Hur kan många människor i Ryssland gå på sådana påståenden? Vad man förstår när man studerar vad Putin har sagt de senare åren, speciellt efter 2014 och annekteringen av Krim, borde kriget inte komma så överraskande. Han menar att Ukraina inte är en självständig stat men en del av Ryssland. Han är negativ till västvärlden som Nato ingår i, och som han tydligen ser sig hotad av. Han stöttar gärna populistiska partier och allt som kan destabilisera i väst.

Vad jag kan ha svårt att förstå är hur speciellt Tyskland och Italien har byggt upp ett sådant beroende av rysk olja och gas. Ok man la ner kärnkraftverken men … Man har inte velat se och höra hur Putin har uttalat sig.

När jag hör flyglarm från Ukraina på tv får jag jobbiga minnesbilder. Jag är norsk och var sju år när kriget i Norge var slut. När larmet kom på dagen fick vi springa till ett skyddsrum i närheten. Skyddsrummet var en grotta man hade sprängt ut i ett lite fjäll.

ANNONS

Ett hemskt ställe där fukten drev ner längs sidorna. Om larmet kom på natten gick vi ner i källaren. Jag har många andra minnen från åren vi var besatta av tyska truppförband, men grottan är nog värst. Detta kommer man aldrig att glömma.

Det är svårt att hålla tillbaka tårarna när jag tänker på människorna i Ukraina. Liksom vi i Norge den 9 april 1940, blev Ukraina den 24 februari helt oförskyllt och orättvist brutalt angripna. Kriget i Ukraina verkar än mera brutalt och urskillningslöst än det i Norge. Det riktar sig mot civila mot sjukhus mot evakueringskolonner och man bombar städer sönder och samman.

Varför jag skriver detta är för jag vill vädja till alla vettiga människor att stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter när helst dom blir hotade.

Det finns organisationer som jobbar för dessa värden, som Röda Korset, Svenska FN-förbundet och Amnesty. Du kan bli medlem och stötta båda passivt och aktivt.

Förra årets nobelpris för fred, som man utser i Norge, var en viktig markör för hur viktigt yttrandefriheten är för demokratin. Det var Dmitrij Muratov, rysk journalist och redaktör för den oberoende tidningen Novaja Gazeta, som fick priset (tidningen är stängd för tillfället) tillsammans med Maria Ressa från Filippinerna, journalist och redaktör för webbtidningen Rappler. Maria Ressa har flera rättsprocesser hängande över sig för hennes kritik mot diktatorn Duterte. Bra val Norge!

ANNONS

Jag kan inte se hur kriget i Ukraina skall få ett bra slut och jag är rädd för vad som kommer efter men eftersom jag egentlig är en optimist finns hoppet kvar.

Berit Brage

ordförande i Föreningen Norden i Laholm

ANNONS