Samarbeta hellre militärt inom EU

Jörgen Andersson (S), tidigare minister och kommunpolitiker diskuterar försvarspolitiken och föredrar ett militärt samarbete med EU.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Debatt HP 15/11. I samband med upphandlingen av det nya robotsystemet kommer hyckleriet upp på nya höjder. Enligt militära experter som uttalar sig i HP är bägge systemen likvärdiga. Det finns för- och nackdelar med bägge systemen enligt experter.

Med en viss fördel för det fransk-italienska alternativet enligt min tolkning.

Då är det politiska orsaker som väglett regeringen precis som HP:s journalist på ett välgörande sätt skriver, trots att regeringen lutar sig mot försvarsmakten. Man premierar ett land vars president lämnar klimatavtalet och inte tycker att ett handelsavtal med Europa är viktigt. Den person som man i övrigt kritiserar väljer man att köpa robotar ifrån. Beslutet tas i samband med ett möte med USA:s försvarsminister i Helsingfors.

ANNONS

Eftersom politiska värderingar legat i botten anser jag att vi i stället borde ha prioriterat det europeiska samarbetet.

Jag är ingen vän av Nato. Jag tycker i stället att EU ska bygga upp ett gemensamt försvar.

Men jag respekterar alliansen som är ärlig och vill bli medlemmar, till skillnad från regeringen som inte vill det men ändå de facto är med, men i retoriken säger nej. Vi står endast utanför Nato:s §5, i övrigt är vi med. Denna paragraf innebär att medlemmar solidariskt hjälper varandra vid konflikt. Det har vi för övrigt förbundit oss i EU.

Utöver det skäl som HP (9/11) anger är det också dragkampen mellan UD och försvarsdepartementet om att underteckna FN:s beslut om att förbjuda kärnvapen som spelar in i fjäsket för USA.

Samma hyckleri går igen i andra sammanhang. Regeringen säger med ryggmärgsreaktion att skatter ska vi besluta nationellt men då ska andra länder ha samma skattesystem som Sverige. Om vi nu ska besluta om skatter nationellt så har väl både Irland och Malta rätt att göra det. Man säger också att EU ska vara ett mellanstatligt samarbete. Jag anser att det finns frågor som måste flyttas till överstatlighet. Men om man nu har uppfattning som regering har så får man väl acceptera att Ungern och Polen beslutar själva hur man vill ha flyktingpolitiken. Hyckleriet var också framträdande när hanteringen av gasledningen i Östersjön skulle avgöras, där lagringen av rör avgjorde en viktig internationell fråga. Jag tycker att regeringen bedriver en bra politik inrikespolitiskt, men konsekvent utrikespolitik är inte dess bästa gren, för att uttrycka sig milt.

ANNONS

I Jolos utmärkta tv-serie Någonstans i Sverige finns två scener som gav ett bestående intryck.

I en lägenhet på Östermalm fanns i början av kriget en bild på Adolf Hitler. I samband med invasionen av Normandie hade bilden bytts ut till Winston Churchill. Sverige skulle vara neutralt men släppte en hel tysk division genom Norrland för att kriga mot Sovjet.

Tyvärr är detta en historisk fläck som inte går att tvätta bort. Men nuet styr vi, så låt oss kalla en spade för en spade.

Jörgen Andersson, Vilshärad

Debatt

ANNONS