”Regeringen och SD framför att de stöttar de som har det allra tuffast. Vårbudgetens enda satsning för att stötta hushållen är dock ett tillägg till bostadsbidraget för barnfamiljer.”
”Regeringen och SD framför att de stöttar de som har det allra tuffast. Vårbudgetens enda satsning för att stötta hushållen är dock ett tillägg till bostadsbidraget för barnfamiljer.” Bild: Henrik Montgomery/TT

Regeringen tog inte chansen i vårbudgeten

Vårbudgeten var regeringens chans att göra om och göra rätt – men de tog den inte. Det skriver socialdemokraterna Jennie Nilsson, Adnan Dibrani (S) och Aida Birinxhiku i en replik.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Sverige befinner sig i ett historiskt svårt ekonomiskt läge. Vi har den högsta inflationen sedan inflationsmålet infördes och står på branten till en lågkonjunktur. Hushållen pressas hårt av rekordhög inflation, stigande räntor och skenande elräkningar.

Matköerna utanför hjälporganisationerna växer, konkurserna ökar och kommuner tvingas att göra sig av med personal i välfärden då pengarna inte räcker till.

Precis det här varnade vi socialdemokrater för i höstas när regeringen och SD presenterade en budget där stora skattesänkningar för höginkomsttagare prioriterades framför åtgärder för att rusta Sverige inför krisen. Nu har vi facit. Tillväxten spås bli lägst i hela EU, hushållen går på knäna och kostnadskrisen har slagit igenom i kommuner och regioner. Sverige blir fattigare.

ANNONS

Vårbudgeten var regeringens chans att göra om och göra rätt – men de tog den inte.

De ”satsningar” på arbetsmarknad och utbildning som lyfts fram är i själva verket nedskärningar. I höstbudgeten skar de ner flera miljarder för att nu i vårbudgeten skjuta tillbaka en bråkdel av pengarna. Det är helt bakvänd politik när vi går mot en lågkonjunktur med ökad arbetslöshet.

Regeringen och SD framför att de stöttar de som har det allra tuffast. Vårbudgetens enda satsning för att stötta hushållen är dock ett tillägg till bostadsbidraget för barnfamiljer. Det är ett stöd som först infördes av S-regeringen och som vi socialdemokrater krävde att regeringen skulle förlänga. Det är bra att regeringen till slut lyssnade på oss.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att nio av tio barnfamiljer inte får ta del av satsningen. De allra flesta hushåll som kämpar mot kostnadskrisen får inte ett enda öre med regeringens vårbudget.

De stora förlorarna på regeringens ekonomiska politik är barnen. Det är barnen som drabbas när skolorna tvingas säga upp lärare. Det är barnen som drabbas när föräldrarna inte får lönen att räcka till mat och hyra. Det är barnen som drabbas när det inte finns pengar över till att betala terminsavgiften till idrottsföreningen.

ANNONS

Tre av tio ensamstående föräldrar med en månadsinkomst under 35 000 kronor har svårt att sätta näringsrik mat på bordet till sina barn. Det visar en Sifo-undersökning på uppdrag av flera civilsamhällesorganisationer som kom i mars. Regeringens svar är en uppmaning om att ”prioritera och hålla igen” – som om vanligt folk inte har gjort annat det senaste året.

Regeringens passivitet gör att inflationen riskerar att bita sig fast. Det enda regeringen och SD gör är att inflationssäkra inkomsterna för de som har det bäst ställt. Samtidigt får hårt pressade barnfamiljer, pensionärer och ensamhushåll ta smällen. Hur kan regeringen och SD ha råd med en skattesänkning för höginkomsttagare på 13 miljarder kronor – men inte med välfärden, jobben och stöd till hushållen?

I tuffa tider som dessa är det viktigt att prioritera rätt. Sverige behöver ett starkt ledarskap som klarar av att bekämpa inflationen, stötta hushållen och skydda jobben. Det ledarskapet saknas.

Jennie Nilsson (S)

Adnan Dibrani (S)

Aida Birinxhiku (S)

Svar på ”Vårbudgeten stöttar hallänningar som har det allra tuffast”, av moderaterna Edward Riedl, Lars Püss och Helena Storckenfeldt.

ANNONS