Halmstads kommun är med våra 10 000 medarbetare Sveriges 40:e största arbetsgivare, inräknat både privat och offentlig sektor.
Personalen är både vår största budgetpost och vår största resurs.
Ett gott ledarskap är avgörande för en god arbetsmiljö. Därför har vi beslutat om ett riktvärde med ett tak på 30 medarbetare per chef. Syftet är att ge våra medarbetare ett närvarande ledarskap och att ge våra chefer bättre förutsättningar att kunna vara just bra chefer.
2022 gjorde vi en historiskt stor lönesatsning inom vård och omsorg. Utöver den nationella avtalsrörelsen sköt vi lokalt till 10,8 miljoner kronor för undersköterskor, stödassistenter och barnskötare. I år har vi valt att särskilt satsa på våra lärare. Vi fortsätter även vår långsiktiga lönesatsning på myndighetsutövande socialsekreterare.
Premiemodellen – att medarbetare som arbetar kvar efter fyllda 65 år kan ta del av en årlig bonus, rullar vidare och omfattar i dag cirka 70 personer. Vi höjer dessutom habiliteringsersättning för deltagarna på daglig verksamhet. Från 2025 har vi avsatt 1 miljon kronor årligen för detta.
Arbetslivet är en stor del av vardagen och vår arbetsmiljö har en stor påverkan på hur vi mår. Men livet består av mer än bara arbete. Vårt mående och arbetskapacitet påverkas också av hur vi har det privat. 11 000 sjukskrivningsärenden per år i Sverige är relaterade till våld i nära relationer. Det är 11 000 för många och behöver ses som ett utbrett samhällsproblem. Vi har därför arbetat fram en rutin för hur vi som arbetsgivare på ett bättre sätt upptäcker, vågar lyfta frågan och kan vara ett stöd för våra medarbetare att ta sig ur en svår situation.
Utifrån det nationellt slutna avtalet ”Heltid som norm” har vi lokalt tagit stora kliv framåt. Inom Kommunals avtalsområde har andelen som arbetar heltid ökat från 56 procent till 73 procent. Förflyttningen har varit nödvändig för att klara kompetensförsörjningen och för att våra medarbetare ska ha tillräckligt många kollegor. Varje mer arbetat timme minskar det stora behovet av nyrekrytering – av medarbetare som inte ens finns att tillgå på arbetsmarknaden.
Personalpolitik skiljer sig från andra politiska områden. Politiken ska hålla en armlängds avstånd från de delar som ska skötas av arbetsmarknadens parter.
Samtidigt har politiken det yttersta arbetsmiljöansvaret. Förändringen har varit utmanande för delar av vår verksamhet och politiken fick signaler om att lokala rutiner snarare stjälpte än hjälpte. Därför gjordes en bred översyn av implementeringen av Heltid som norm, vilket har resulterat i flera förändringar.
Det kommer bland annat finnas en större flexibilitet för tjänstledighet (deltid) för att kunna kombinera arbetsliv med familjeliv. Ett annat exempel är att bemanningshandboken försvinner. Vi tror att det är medarbetare och enhetschefer i respektive verksamhet som bäst vet hur scheman ska läggas och i vilken omfattning eventuella resurspass behövs eller inte.
En god personalpolitik är primärt viktigt för våra medarbetare. Men i förlängningen påverkar det även vår förmåga att kunna erbjuda en god service till våra invånare. Det känns viktigt och givande att få vara med och utveckla den, i stort som smått. För hela Halmstads bästa.
Ella Kardemark (KD)
ordförande i kommunens personal- och ledningsutskott