”Deras förvåning när det inte går att betala med kontanter går inte att ta miste på.”
”Deras förvåning när det inte går att betala med kontanter går inte att ta miste på.” Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ogästvänligt när halländska butiker inte tar kontanter

Tyvärr drabbas utländska turister av en mindre trevlig attityd när de besöker Halland. De är nämligen inte välkomna om de använder kontanter. Det skriver Björn Eriksson, ordförande för Kontantupproret, och Caroline Szyber, vice ordförande Småföretagarnas Riksförbund.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Turismen i Sverige blomstrar och Halland är självklart en av pärlorna. En svag krona gör det extra lockande för turister från utlandet. Den senaste årsstatistiken från Tillväxtverket visar att antalet gästnätter ökat med 21 procent. Besöken från utlandet går nu dessutom kraftigt upp till följd av den låga kronkursen.

Tyvärr drabbas utländska turister av en mindre trevlig attityd när de besöker Halland. De är nämligen inte välkomna om de använder kontanter. Allt fler butiker, restauranger och serviceställen tar bara betalkort och vägrar ta emot kontanter.

För svenska turister är detta oftast inget större problem, i princip alla har ett kreditkort i dag. Turister från andra länder, exempelvis tyskar som är den allra största gruppen, använder i stället normalt kontanter. För dem är det en självklarhet att kontanter gäller, medan betalkort kan vara både osäkert och dyrt.

ANNONS

Deras förvåning när det inte går att betala med kontanter går inte att ta miste på.

En stor anledning till att många företag inte tar emot kontanter är bankernas krav. Storbankerna klassar numera kontanter som en risk för penningtvätt och försvårar på alla sätt för den företagare som hanterar kontanter, bland annat genom att villkora sina banktjänster. Företagen tvingas på så sätt att sluta med kontanter.

Argumentet om penningtvätt är minst sagt konstruerat, särskilt i en tid när nätbedrägerierna exploderar och kriminella ligor stjäl många äldres hela livsbesparingar. Bankernas eget ansvar för penningtvätt i miljardklassen kan vi också påminna om, när de jagar småföretagare med krav på redovisning av minsta lilla kontantbetalning.

Egentligen handlar det om en medveten strategi från bankerna, som under många år arbetat för att få bort kontanterna. Utan kontanter kan de nämligen sätta vilka avgifter de vill på sina banktjänster och vi medborgare och företag har inget alternativ. Deviser som denna från storbanken SEB klingar lite falskt: ”Ända sedan vår start för mer än 160 år sedan har vi stöttat entreprenörer i olika faser.”

Bankernas ansvar är stort i detta. Men företagen själva bör givetvis också medverka till att Halland får förbli det fantastiska besöksmål som vi alla önskar. Med kontanter blir det betydligt öppnare för både vanliga invånare och alla utländska turister.

ANNONS

Björn Eriksson

ordförande för Kontantupproret

Caroline Szyber

vice ordförande Småföretagarnas Riksförbund

ANNONS