”Omkring 17 procent av Sveriges befolkning har ett riskbruk av alkohol, och att dricka för mycket försämrar livskvaliteten – både för den som dricker och deras omgivning.”
”Omkring 17 procent av Sveriges befolkning har ett riskbruk av alkohol, och att dricka för mycket försämrar livskvaliteten – både för den som dricker och deras omgivning.” Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Nytt år! Nya alkoholvanor?

Alkohol är en symbol för glädje, fest och en naturlig del i mångas liv. Men den kan även förknippas med baksidor som ångest och ensamhet. Det skriver Mojtaba Ghodsi, vd på IQ.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Kanske har du en jul- och nyårshelg bakom dig där du känner att det blev lite för mycket att dricka? Kanske har du ett år bakom dig där det blev alkohol lite för många gånger? Ett år där du hittade för många tillfällen och anledningar till att dricka alkohol: för att sätta guldkant på tillvaron, eller för att det var en lite tråkig torsdag, eller för att du var värd det?

Januari är en månad då många tar en vit månad, en månad fri från alkohol. På engelskan finns till och med uttrycket ”dry January”. Att ta en paus från alkoholen har positiva medicinska effekter och kan även leda till förändrade vanor som består. En alkoholpaus ger dig tid att reflektera över vilken plats alkoholen tar i ditt liv och hur det kanske påverkar personer i din närhet. Kanske ska du göra en plus- och minuslista?

ANNONS

Alkohol är en symbol för glädje, fest och en naturlig del i mångas liv. Men den kan även förknippas med baksidor som ångest och ensamhet. Ungefär åtta av tio vuxna svenskar dricker alkohol, och de allra flesta gör det med måtta.

Men omkring 17 procent av Sveriges befolkning har ett riskbruk av alkohol, och att dricka för mycket försämrar livskvaliteten – både för den som dricker och deras omgivning. Utmaningen är att sätta gränsen för hur mycket alkohol man bör dricka, och framför allt är det viktigt att reflektera över hur stor plats alkoholen ska få ta i ens liv.

Vi på IQ kan inte erbjuda ett gym, eller hjälpa dig med hälsosammare kostvanor, men med vår digitala tjänst Alkoholprofilen erbjuder vi dig att testa dina alkoholvanor som en nystart på 2023. Du får en bild av dina alkoholvanor och de eventuella risker som finns. Alkoholprofilen hjälper dig om du vill dricka smartare, för att må bättre. Att göra testet och reflektera över resultatet kan bli ett första steg mot en beteendeförändring.

Tipsen från tjänsten ser bland annat ut så här:

• Hitta motivationen – fundera över varför du vill dricka mindre. Vad skulle bli bättre då?

• Sätt upp ett mål för hur du vill dricka, till exempel antal glas per vecka, och håll dig till det och drick bara när du själv vill. Stå på dig om någon tjatar på dig att dricka.

ANNONS

• Prata med dem nära dig om hur de upplever dig när du har druckit alkohol

Varför inte ta tillfället i akt nu när det är nytt år och se över dina alkoholvanor? Genom att reflektera och förändra dina alkoholvanor kan du få ett bättre 2023.

Mojtaba Ghodsi

vd IQ

Fotnot: IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget med uppdraget att verka för ett smartare förhållningssätt till alkohol.

ANNONS