”Även själva vården behöver bli mer jämlik. Kvinnors hälsa och sjukdomar är eftersatt både i forskningen och i det kliniska arbetet.”
”Även själva vården behöver bli mer jämlik. Kvinnors hälsa och sjukdomar är eftersatt både i forskningen och i det kliniska arbetet.” Bild: Anna Tärnhuvud/SVD/TT

Nu stärker vi kvinnors frihet

Under de senaste åren har kvinnors frihet begränsats av otrygghet. Den moderatledda regeringen gör nu flera insatser för att göra Sverige tryggare och ser bland annat till att vi får fler synliga poliser. Det skriver de moderata riksdagsledamöterna Josefin Malmqvist och Helena Storckenfeldt.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Sverige har länge varit ett av världens mest jämställda länder, men utvecklingen har på flera områden gått åt fel håll. Nu gör vi det som S borde ha gjort medan de hade chansen och vänder utvecklingen med konkreta reformer som stärker kvinnors frihet.

För oss är jämställdhet en fråga om frihet. Frihet att kunna tjäna sina egna pengar. Frihet att kunna bestämma över sitt eget liv och sin egen kropp. Under de senaste åren har kvinnors frihet begränsats av otrygghet. Unga kvinnors utsatthet för sexualbrott har mångdubblats och fler än var tredje kvinna är rädd för att vistas ute i sitt eget bostadsområde sent på kvällen.

ANNONS

Den moderatledda regeringen gör nu flera insatser för att göra Sverige tryggare och ser bland annat till att vi får fler synliga poliser. Moderatkvinnorna vill också se skärpta straff för sexualbrott och möjlighet att utdöma vistelseförbud för våld mot närstående.

I en svår ekonomisk tid tar regeringen ansvar för välfärden och skjuter till sex miljarder kronor till regionerna för att stärka sjukvården och undvika uppsägningar av vårdpersonal. Patienter och vårdpersonal ska inte drabbas av regionernas tillfälligt försvagade ekonomi. Nu måste regionerna göra sitt för att se till att kärnverksamheten och personalen prioriteras.

Det räcker dock inte. Det måste också löna sig för personalen i vård och omsorg att gå till jobbet. Lönerna är fortfarande betydligt lägre i kvinnodominerade yrken, och kvinnor arbetar deltid i större utsträckning än män. Moderatkvinnorna vill därför sänka skatten mest för de med låga inkomster och öka lönespridningen inom offentlig sektor. Vi vill även göra barnomsorgen mer flexibel för att öka möjligheterna på arbetsmarknaden och göra det möjligt för fler kvinnor att jobba heltid och försörja sina familjer.

Även själva vården behöver bli mer jämlik. Kvinnors hälsa och sjukdomar är eftersatt både i forskningen och i det kliniska arbetet. Kunskapen om sjukdomar och tillstånd som bara drabbar kvinnor – såsom endometrios, PCOS och klimakteriet – behöver större fokus. Moderatkvinnorna har länge drivit på för ökade anslag till forskning kring kvinnors hälsa och införande av nationella riktlinjer för förlossningsvård och eftervård. Med den moderatledda regeringen vid makten är det nu på god väg att bli verklighet.

ANNONS

Kvinnor ska ha samma frihet som män. Vi nöjer oss inte förrän så är fallet.

Josefin Malmqvist (M)

riksdagsledamot och ordförande Moderatkvinnorna

Helena Storckenfeldt (M)

riksdagsledamot och ordförande Moderatkvinnorna Halland

ANNONS