"En bred styrning över blockgränser är en inte ovanlig företeelse, det finns flera sådana i bara i lilla Halland.”
"En bred styrning över blockgränser är en inte ovanlig företeelse, det finns flera sådana i bara i lilla Halland.” Bild: Jonatan Gernes

Nära att Laholm blev utan ett stabilt styre

Vi kristdemokrater är redo att jobba brett över blockgränser för att få fram den politik som är bäst för våra invånare i Laholm. Det skriver Jörgen Nilsson, gruppledare för KD Laholm.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Jag läser i Hallandsposten att Alliansen och då specifikt vi kristdemokrater har valt en politik som inte faller opposition i smaken. Det gläder mig mycket.

Jag är mycket medveten om vad jag har sagt i både intervjuer samt i talarstolen, men jag har aldrig yppat att jag inte tänker ta ansvar för Laholm. Att det blev en gammal hederlig allians efter valet var mycket viktigt för oss kristdemokrater.

Centern, Moderaterna och Liberalerna har alltid varit lätta för oss att jobba med då vi har haft en liknande grundtanke. Men när inte allt går som det var tänkt så gäller det att se över sina kort och handla därefter, handla för att ta vårt ansvar, ett ansvar för Laholm.

ANNONS

En stor konservativ ledare sa en gång. ”En framgångsrik politiker måste kunna förutsäga vad som sker på morgonen, om en vecka och om ett år – och samtidigt kunna ge en trovärdig förklaring till varför det inte blev så. (Winston Churchill)

Varför blev det inte så som vi hade sagt då? I detta fall så tänker jag att vi i Alliansen kanske skulle ha diskuterat mer blocköverskridande och bjudit in Socialdemokraterna.

Jag är helt ärlig när jag tar på mig ett stort ansvar till varför vi inte diskuterade långt över både parti- och blockgränserna. Andra partier signalerade tidigt att vi skulle kunna få problem att få igenom vår politik i både nämnder och i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, men jag såg lite för mycket på vår blockpolitik, vilket inte var att ta ansvar för Laholm.

Oppositionen menar att vi var ett av de partier som sänkte hela tanken på ett helt blått styre i Laholm. Här blir det tydligt att det finns partier i Laholm som ser lika trångsynt som jag gjorde då. Att tänka så blockinriktat när det är så stora beslut som måste tas för att säkra Laholms framtid är inte att ta ett ansvar. En bred styrning över blockgränser är en inte ovanlig företeelse, det finns flera sådana i bara i lilla Halland.

ANNONS

Den nuvarande oppositionen, som består av Medborgerlig samling och Sverigedemokraterna, undrar väl då varför vi inte samarbetar med dem i stället? I så fall skulle vi fått 15 mandat vilket inte skulle ha räckt länge. Även tanken att samarbeta med dessa två partier som står så mycket för missnöje avskräcker oss. Detta var vi kristdemokrater i den politiska gruppen eniga om, och inte som det står i artikeln ”man satte jaget före laget”.

Vi kristdemokrater är redo att jobba brett över blockgränser för att få fram den politik som är bäst för våra invånare i Laholm. Vi kommer att ha de hårda diskussionerna under våra gruppledarträffar, här kommer vi nog inte alltid att gå in i möte med samma ingångsvärde. Däremot när vi går ut från mötena så skall vi kunna ha en enad inriktning, en inriktning som går genom kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Det är att ta Ansvar för Laholm och ge Laholm ett stabilt styre.

Jörgen Nilsson

gruppledare för Kristdemokraterna Laholm

ANNONS