”Omfattande investeringar i miljardklassen planeras vilket, rätt hanterat, kan ge positiva effekter på sikt. Kommunen har också en stabil ekonomi. Det är därför ofattbart att man föreslår besparingar på skolans och äldreomsorgens område.”
”Omfattande investeringar i miljardklassen planeras vilket, rätt hanterat, kan ge positiva effekter på sikt. Kommunen har också en stabil ekonomi. Det är därför ofattbart att man föreslår besparingar på skolans och äldreomsorgens område.” Bild: Jari Välitalo

Med den här politiken kanske S hör hemma i opposition

Det är särskilt smärtsamt att se Socialdemokraterna föreslå denna budget. Det skriver Jörgen Andersson om Ansvar för Halmstads förslag till budget för nästa år.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

För ett par veckor sedan presenterade majoriteten S, M och KD sin budget för Halmstads kommun. Därefter kom opposition med sina motförslag. Eftersom Ansvar för Halmstad har majoritet i kommunfullmäktige är det rimligt att anta att den blir beslutad. Det finns därför anledning att granska den lite närmare.

Omfattande investeringar i miljardklassen planeras vilket, rätt hanterat, kan ge positiva effekter på sikt. Kommunen har också en stabil ekonomi. Det är därför ofattbart att man föreslår besparingar på skolans och äldreomsorgens områden. Om vi börjar med skolan så skall drygt 45 miljoner kronor sparas under 2023 och ytterligare 17 miljoner nästa år. Dessa skall nu fördelas på olika skolor.

ANNONS

Fega politiker har lagt detta på rektorerna att genomföra. Man flyr sitt ansvar som väljarna gav dom för snart ett år sedan. Tvärtom borde man öka resurserna till skolan och elever som behöver en bra skolgång för sin framtid. Att i stället dra ner på verksamheten medför att man inte tar ansvar för Halmstad. Barnen är vår framtid och förtjänar samhällets stöd. Denna politik utmanar också föräldrar samt deras föräldrar som följer sina barn och barnbarn.

Lika illa är det att dra ner på äldreomsorgen, och lägga utbyggnaden av äldreboende i Getinge på is. Vi blir äldre och äldre och medelåldern ökar vilket i stället kommer att medföra behov av utbyggnad av både boende och service. I det läget gör man tvärtom och tar inte sitt ansvar som beslutsfattare.

I val lägger väljarna ett ansvar på de valda att ta hand om våra skattepengar. Detta skall ske med omsorg och i första hand på de kärnverksamheter som är viktigast, bland annat barn och äldre.

Enligt förslaget till budget skall ett antal miljarder investeras. Jag vet inte exakt till vilken ränta kommunen lånar, men om vi antar 5 procent så betyder det ränteutgifter på 50 miljoner på varje miljard. Dessa kostnader måste ställas i relation till skolans och äldreomsorgens utgifter. Det är inte barn och gamla som skall finansiera kommunens investeringar.

ANNONS

Det är säkert så att de flesta av investeringarna som görs är välmotiverade. Men om man som de flesta socialdemokrater anser att välfärden är den viktigaste frågan så har man tre val. Antingen drar man ner på investeringar och får lägre ränteutgifter, eller så sparar man på annat i kommunen, eller så höjs skatten. Konstigare än så är det inte.

Det är särskilt smärtsamt att se Socialdemokraterna, som har ordförandeposten i kommunstyrelsen och barn-och ungdomsnämnden, föreslå denna budget. 1994 fick S i Halmstad drygt 50 procent av rösterna och 34 mandat. Vi gjorde ett kommunalval som var 4,5 procent bättre än riksdagsvalet.

I valet 2022 skrapade man ihop 22 mandat. Med den här politiken är det inte omöjligt det kan bli ytterligare tapp och att väljarna förpassar Halmstads socialdemokrater tillbaka i opposition. Det är kanske där man hör hemma när man för en politik som inte känns igen som socialdemokratisk och som föga stämmer överens med de vackra talen på första maj.

Jörgen Andersson

före detta kommunstyrelseordförande, och ordförande i Halmstads Arbetarekommun (S)

ANNONS