”Nu slaktas svensk naturvård, och ironiskt nog har Tidöpartierna satt en ung liberal till miljöminister och därmed styckmästare.”
”Nu slaktas svensk naturvård, och ironiskt nog har Tidöpartierna satt en ung liberal till miljöminister och därmed styckmästare.” Bild: Henrik Williamsson

Liberalerna styckmästare när svensk naturvård slaktas

I en tid då hoten mot naturen och vår livsmiljö ökar, inte minst på grund av klimatförändringarna, ska miljöövervakningen skäras ner kraftigt. Det är huvudlöst. Det skriver Anders Wirdheim.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

För inte särskilt länge sedan hade Liberalerna en framsynt och stark politik för svensk natur. I partiprogram och valmanifest argumenterade man för fler naturreservat och ökade bidrag till naturvården. Den tiden känns otroligt avlägsen nu. Nu slaktas svensk naturvård, och ironiskt nog har Tidöpartierna satt en ung liberal till miljöminister och därmed styckmästare.

Denna omsvängning känns främmande. Än märkligare blir det när Liberalerna påstår att budgeten för miljö är ”den näst största någonsin”. Det hävdar miljöministerns pressekreterare Niki Westerberg i ett svar till länsstyrelsen i Norrbotten. Lever hon månne i en drömvärld, eller har de medvetna lögnernas politik även slagit rot hos Liberalerna?

ANNONS

Då är den moderata riksdagsledamoten Helena Storckenfeldt från Kungsbacka i alla fall ärligare. I SVT Halland är hon tydlig med att anslagen till naturvård skärs ner kraftigt för att man ska prioritera annat. I samma intervju lägger hon över ansvaret för naturvården på allmänheten och markägarna.

Att Moderaterna nu vill att markägarna ska stå för naturvården utan ersättning känns också främmande. Just Moderaterna var nämligen drivande när riksdagen för flera år sedan beslutade att mark som köps loss för naturvård ska betalas med 125 procent av marknadsvärdet.

Enligt Naturvårdsverket kommer regeringens naturvårdspolitik innebära att omkring 1 000 årsarbeten försvinner. Skadan blir betydligt större än så eftersom det bakom denna summa ryms många deltidsåtaganden. Det är entreprenörer som fyller ut sin verksamhet genom att utföra jobb åt naturvårdande myndigheter. Nu förlorar de en viktig inkomst.

Politiken kommer också innebära att ett mångårigt arbete mot invasiva arter saboteras. Nu tvingas man avsluta sina insatser, vilket innebär att de invasiva arterna får nya chanser. De pengar som tidigare satsats har därmed kastats i sjön. Nog är det märkligt att Sverigedemokraterna, vars hela politik bygger på avoghet mot främlingar, på detta vis öppnar dörren för främmande växter och djur som trycker undan våra inhemska!

ANNONS

I en tid då hoten mot naturen och vår livsmiljö ökar, inte minst på grund av klimatförändringarna, ska även miljöövervakningen skäras ner kraftigt. Det är huvudlöst men inte oväntat när Sverigedemokraterna sitter vid rodret och styr de övriga Tidöpartierna. Sverigedemokraterna förknippar miljöfrågorna med Miljöpartiet, och enbart därför ska de prioriteras bort. I en intervju i Dagens Nyheter säger EU-parlamentarikern Charlie Weimers (SD) att partiet nu ska satsa hårt, och vinna röster, på att ifrågasätta klimathotet.

Man tar sig för pannan, men med tanke på hur Sverigedemokraterna fått övriga Tidöpartier att dansa efter sin pipa, kommer säkert deras politik att få genomslag även här.

Kan ni från Liberalerna verkligen ställa er bakom denna slakt av natur- och miljöpolitiken? Det lär ju dessutom bli ert folk som får bära hundhuvudet, medan Jimmie & Co står i kulisserna och ler i mjugg.

Anders Wirdheim

ideell naturvårdare

ANNONS