”Socialstyrelsen har länge varnat för att tandhälsa är en fråga som starkt kopplas till sociala faktorer.”
”Socialstyrelsen har länge varnat för att tandhälsa är en fråga som starkt kopplas till sociala faktorer.” Bild: Mattias Modéen

Låt inte social ojämlikhet synas i munnen

Om unga inte har råd att gå till tandläkaren riskerar tandhälsan att försämras kraftigt. Konsekvenserna blir inte bara stora för individen – samhället kommer också att tvingas betala ett högt pris. Det skriver tre halländska socialdemokrater.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Ett leende är ofta det första vi lägger märke till när vi möter en annan människa. Tändernas skick säger mycket om både vår fysiska och psykiska hälsa. När tandhälsan brister, är det något som inte bara syns utåt – det kan även orsaka stort lidande på flera nivåer.

Smärta, svårigheter att äta och näringsbrist är bara några av de fysiska problemen. Psykiskt kan dålig tandhälsa leda till skam och isolering. Forskning visar dessutom att personer med dålig tandhälsa löper högre risk för allvarliga sjukdomar, som hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

År 2019 höjde den dåvarande socialdemokratiska regeringen åldern för avgiftsfri tandvård till 23 år. Men nu vill SD-regeringen sänka åldersgränsen tillbaka till 19 år. Samtidigt avsätts hundratals miljoner kronor för att sänka skatten på snus – en produkt vars användning redan ökar bland unga, enligt Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

Många unga under 23 har otrygga anställningar, tillfälliga jobb eller studerar. Ekonomin är redan pressad och det har rapporterats om att en stor andel av Sveriges studenter lever under fattigdomsgränsen. Dessutom har unga svårt att hitta bostäder med rimliga hyror och tvingas ofta bo dyrt i andra hand. I den här situationen finns det helt enkelt inte utrymme för dyra tandläkarräkningar.

Socialstyrelsen har länge varnat för att tandhälsa är en fråga som starkt kopplas till sociala faktorer. Barn från familjer med låg utbildningsnivå, låg inkomst eller migrationsbakgrund löper större risk att drabbas av karies och andra tandproblem. Att sänka åldern för gratis tandvård riskerar därför att förvärra den redan existerande ojämlikheten och slå extra hårt mot dem som redan har det svårast.

Om unga inte har råd att gå till tandläkaren riskerar tandhälsan att försämras kraftigt, inte bara under ungdomsåren utan även genom hela livet. Konsekvenserna blir inte bara stora för individen – samhället kommer också att tvingas betala ett högt pris för att hantera de långsiktiga effekterna av försämrad tandvård.

Vi kan inte låta tandhälsan bli ytterligare en faktor som förstärker klasskillnader i samhället. Det är dags att sätta stopp för denna utveckling och prioritera ungas hälsa. Låt inte social ojämlikhet synas i munnen – tandvården måste vara tillgänglig för alla!

ANNONS

Lise-Lotte Bensköld Olsson (S)

regionråd

Margit Bik (S)

vice ordförande social hållbarhetsberedning

Patrik T Nilsson (S)

2:e vice ordförande driftsnämnden för närsjukvård

ANNONS