”När det då gäller Halmstads flygplats så är det alltså inte ekonomiskt försvarbart att driva denna verksamhet vidare med kommunala medel.”
”När det då gäller Halmstads flygplats så är det alltså inte ekonomiskt försvarbart att driva denna verksamhet vidare med kommunala medel.” Bild: Roger Larsson

Lägg ned Halmstads flygplats

Det är inte ekonomiskt försvarbart att Halmstads kommun lägger så mycket ekonomiska medel på att upprätthålla en flygplats. Det skriver två tidigare kommunråd, Bertil Nilsson och Jörgen Andersson.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Vi har i flera tidigare debattinlägg framfört att flygplatsen i Halmstad borde läggas ned. Det är inte ekonomiskt försvarbart att kommunen lägger så mycket ekonomiska medel på att upprätthålla en flygplats.

Förra året gick man in med totalt cirka 14,5 miljoner kronor och året dessförinnan cirka 17,5 miljoner; i år är det budgeterat till cirka 27,5 miljoner kronor.

Vi vill gärna referera till ledarskribenten Mattias Karlsson, HP den 23 april 2021, "Välkommet att ta ner flygresenärerna på marken".

Han nämner bland annat "att utsläppen på fossila bränslen måste minskas drastiskt och i det perspektivet behöver fler inrikesflyg plockas ned på marken och framförallt flyttas över till järnvägen”.

ANNONS

"Det är inte hållbart vare sig ekonomiskt eller klimatmässigt att årligen pumpa in miljontals kronor i det kommunala flygplatsbolaget" (HP 23/4).

Många politiker talar sig numera varma för hur viktigt miljöarbetet är i samband med de allvarliga klimatförändringarna, så även politiker i Halland. Men när det kommer till realiteter handlar det istället om att bevara flygplatser för att kunna åka till Stockholm.

Vad som borde göras är att regeringen behöver snabba på investeringar i järnvägsnätet. Snabbtåg i all ära men i avvaktan på detta bör man rusta upp befintlig järnväg.

Vi som bor på västkusten borde slå ett slag för upprustning Oslo–Köpenhamn. Två nordiska huvudstäder samt rikets andra och tredje stad finns på sträckan.

Det skulle betyda mycket för vårt näringsliv och därmed vårt välstånd, men det skulle också öka tillgängligheten för vår persontrafik.

När det då gäller Halmstads flygplats så är det alltså inte ekonomiskt försvarbart att driva denna verksamhet vidare med kommunala medel.

Näringslivet börjar också mer och mer inse att de har ansvar för att driva en långsiktig hållbar utveckling. Flygresorna minskas därmed och till exempel möten och konferenser sker digitalt. De ställer delvis om sina arbetsmetoder, och så vidare.

Vidare bör det nämnas att det inte är någon kommunal kärnverksamhet att bedriva verksamhet för till exempel flygresor till varmare länder.

ANNONS

Halmstads kommun behöver alla ekonomiska medel för att efter denna pandemi återställa och utveckla välfärden.

Avslutningsvis måste vi alla ta vårt ansvar för miljön. Det känns därför inte rätt och riktigt att vi Halmstadbor i stället skall bidra med cirka 27 miljoner kronor bara detta år, för att försämra miljön.

Bertil Nilsson

före detta kommunråd

Jörgen Andersson

före detta kommunråd och minister (S)

ANNONS