”Vidare vill artikelförfattarna att Region Halland ska arbeta efter principen en barnmorska per födande. Problemet med en sådan viljeyttring är flera.”
”Vidare vill artikelförfattarna att Region Halland ska arbeta efter principen en barnmorska per födande. Problemet med en sådan viljeyttring är flera.” Bild: Lise Åserud / NTB scanpix / TT

KD slår in öppna dörrar om förlossningsvården

Om ni på riktigt vill ta reda på vad som mer behöver göras, för det finns saker som borde bli bättre, så skulle ni bara kunna fråga oss som dagligen jobbar i verksamheten. Det skriver barnmorskan Charlotta Tingstig i en replik.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Det var med stor förvåning som jag och mina kollegor kunde läsa om Kristdemokraternas förslag i debattartikeln ”Vi sätter kvinnan först i förlossningsvården”. Inte för att förslagen är dåliga i sig. Långt därifrån, utan för att de slår in redan öppna dörrar.

På punkt efter punkt räknar artikelförfattarna upp förslag som antingen redan genomförts, eller som efter beslut är på väg att genomföras.

Bara för att ta några exempel: Erbjuda sjuksköterskor vidareutbildning till barnmorska med bibehållen lön har vi redan i dag. Arbetstidsförkortning på förlossningsklinikerna har varit på plats sedan 2019. Kvinnokliniken i Halland jobbar redan med multiprofessionella team.

ANNONS

Hallands förlossningsvård fick 2018 ett hedersomnämnande för sitt arbete kring att begränsa förlossningsskador. Vi har redan en väl fungerande auroraverksamhet och arbetar aktivt med frågor som förlossningsrädsla och förlossningsdepression. Alla nyblivna mödrar erbjuds naturligtvis hjälp med amningen, skulle de själva vilja detta.

Vidare vill artikelförfattarna att Region Halland ska arbeta efter principen en barnmorska per födande. Problemet med en sådan viljeyttring är flera. I dag finns helt enkelt inte tillräckligt med barnmorskor inom förlossningsvården för att det ska vara möjligt.

Man kan också fråga sig om det är en rimlig målsättning över huvud taget. Alla med någon erfarenhet av förlossningar vet att en förlossning kan gå blixtsnabbt men den kan också pågå under flera dygn. Ingen förlossning är den andra lik. Att då binda upp en barnmorska till varje födande måste ses som en utopi.

Jag har själv erfarenhet av att ha jobbat på en av Sveriges få förlossningskliniker med så kallad ”one-to-one”-vård, Södra BB i Stockholm. Det var en mycket uppskattad vårdform med helt fantastiska resultat vad det gäller patientnöjdhet, låg förekomst av komplikationer och stora valmöjligheter kring förlossningsteknik och smärtlindring för den födande. Den verksamheten lades sedan ner av det borgerliga styret i Region Stockholm av vad man sade var ekonomiska skäl.

ANNONS

Om det här är Kristdemokraternas förslag på förbättringar av förlossningsvården i Halland vet jag faktiskt inte vad jag ska säga. Att föreslå en rad reformer som redan är genomförda kan endast förklaras på två sätt.

Antingen har ni en obefintlig kunskap om förlossningsvården i Region Halland eller så föreslår ni reformer som ni vet redan är genomförda. Vilket av alternativen som är det korrekta spelar inte så stor roll då båda förskräcker.

Om ni på riktigt vill ta reda på vad som mer behöver göras, för det finns saker som borde bli bättre, så skulle ni bara kunna fråga oss som dagligen jobbar i verksamheten. Vi vet vad som behövs prioriteras, till skillnad från vår politiska majoritet i regionen, vad det verkar.

Charlotta Tingstig

legitimerad barnmorska, Kvinnokliniken, Hallands sjukhus Varberg

Svar på ”Vi sätter kvinnan först i förlossningsvården” av Johnny Rosenberg Bodmar (KD) och My Clingston (KD).

ANNONS