”Det största sveket från Jimmie Åkesson är ändå det mot Sveriges arbetare som han vilselett genom att påstå sig vara på deras sida.”
”Det största sveket från Jimmie Åkesson är ändå det mot Sveriges arbetare som han vilselett genom att påstå sig vara på deras sida.” Bild: Johan Nilsson/TT

Jimmie Åkesson, varför har du svikit Halmstadborna?

SD-ledaren Jimmie Åkesson lovade 6,50 kronor i sänkt pris på bensin och 10 kronor i sänkt pris på diesel till alla i Halmstad, så blev det inte. Det har tvärt om nu blivit ännu dyrare att tanka upp bilen. Det skriver socialdemokraterna Tobias Baudin och Stefan Pålsson.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Just nu befinner sig Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ute på en höstturné. På tisdagen den 26 september besöker han Halmstad. Då måste han förklara varför han svikit väljarna i Halmstad.

Vi tror det är många med oss som just nu känner en stark oro. Rysslands brutala invasion av Ukraina. Skjutningar och våldsdåd. Terrorhot och korankris. En allt mer ansträngd ekonomi för hushållen och för skolan, vården och omsorgen. Därutöver ösregn och översvämningar. Torka och bränder.

När vi lever i oroliga tider, som nu; då behöver samhället ta kontroll. Säkerställa trygghet och ordning och reda. Det kräver ett annat ledarskap från politiken än det vi nu ser från den regering som Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson leder. För varje dag som går blir nu Sverige fattigare och farligare.

ANNONS

Sverigedemokraternas högerregering sänker skatten för höginkomsttagare och står passiva inför den ekonomiska kris och oro som drabbar vanligt folk. De höga priserna på mat, drivmedel och andra förnödenheter pressar nu svenska hushåll på ett sätt som vi inte har sett på decennier. Samtidigt stiger hyrorna och bolåneräntorna i en rask takt. I detta allvarliga läge så har de valt att sänka skatten för höginkomsttagare istället för att stötta hushållen.

Åkesson lovade 6,50 kronor i sänkt pris på bensin och 10 kronor i sänkt pris på diesel till alla i Halmstad, så blev det inte. Det har tvärt om nu blivit ännu dyrare att tanka upp bilen, för att kunna ta sig till jobbet – eller skjutsa barnen till fotbollsträningen. Det är uppenbart att SD regeringen inte står fast vid sina löften. Vilka undanflykter kommer Åkesson att leverera i Halmstad?

Många känner sig besvikna och förbannade, det var inte det här man trodde att man röstade för. Att så utstuderat bryta mot vallöften riskerar förtroendet för politiker och demokratin.

Det största sveket från Jimmie Åkesson är ändå det mot Sveriges arbetare som han vilselett genom att påstå sig vara på deras sida.

Just nu är läget på svensk arbetsmarknad tufft och vi står inför ett troligt stålbad. Varslen ökar och under 2023 förväntas arbetslösheten öka. Vi ser hur bostadsbyggandet minskar och färre kommer kunna jobba på byggen runtom i landet.

ANNONS

I det läget sviker Sverigedemokraterna Sveriges löntagare på punkt efter punkt. De skär ner på antalet utbildningsplatser, när fler än på mycket länge står inför behovet att ombilda sig och de minskar satsningarna på jobbskapande insatser. Utöver dessa beslut så tog Sverige samtidigt emot fler arbetskraftsinvandrare förra året än tidigare.

Nu måste Sverigedemokraterna bekänna färg. Varför ska arbetskraft kunna hämtas från andra sidan jordklotet när det finns arbetslösa i Sverige som kan göra jobbet? Varför ska vi tillåta att utländsk arbetskraft utnyttjas på svensk arbetsmarknad? Varför låter ni arbetet gå i långbänk när problemet blir än mer akut?

Nu får det vara nog. Därför uppmanar vi alla i Halmstad som är besvikna och arga att ställa Åkesson till svars. Det är dags att protestera mot den orättvisa politiken.

Det finns en annan väg att gå. Där vi bygger vidare på våra svenska värderingar om rättvisa, respekt och gemensamt ansvar.

För att Sverige ska bli lite mer som Sverige.

Tobias Baudin (S)

partisekreterare Socialdemokraterna

Stefan Pålsson (S)

kommunstyrelsens ordförande Halmstad

ANNONS