”I mitten av juni hade fonden till exempel investerat 328 miljoner i den saudiska diktaturens eget oljebolag, Saudi Aramco.”
”I mitten av juni hade fonden till exempel investerat 328 miljoner i den saudiska diktaturens eget oljebolag, Saudi Aramco.” Bild: Amr Nabil

Invånarna i Halland kan ha fossilaktier värda 367 miljoner

Trots en skenande klimatkris har Sjunde AP-fonden investerat över 11 miljarder kronor av svenskarnas pensionspengar i kol, olja och gas. Vi kräver ett förbud mot att svenska folkets pensionspengar placeras i fossilbolag, skriver Rolf Lindahl från Greenpeace.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Att svenskarnas pensionspengar inte ska investeras i verksamheter som förstår vår planet borde vara en självklarhet. Hela poängen med pensionssystemet är att skapa en trygg framtid för alla löntagare.

Lika självklart borde det vara att statens egen kapitalförvaltning inom alla statligt ägda och styrda verksamheter ska följa Parisavtalet – och inte gynna de olje-, kol- och gasbolag som saboterar våra möjligheter att begränsa den globala uppvärmningen.

Trots det hade AP-fonderna vid årsskiftet tillsammans innehav till ett värde av 16 miljarder i fossilbolag, enligt en granskning av SVT. Värst är den så kallade soffliggarfonden i premiepensionssystemet, Sjunde AP-fonden, där fem miljoner svenskar har sin premiepension.

ANNONS

I mitten av juni hade fonden till exempel investerat 328 miljoner i den saudiska diktaturens eget oljebolag, Saudi Aramco (Saudi Arabian Oil). Bolaget är världens största oljeproducent och historiskt den största utsläpparen av koldioxid.

Trots klimatkrisen har Sjunde AP-fonden placerat över 11 miljarder kronor i kol, olja och gas. Om man slår ut den summan på alla svenskar innebär det att invånarna i Hallands län genom Sjunde AP-fonden kan ha aktier i klimatförstörande bolag till ett värde av 367 miljoner kronor.

Dessa investeringar utgör inte bara ett hot mot klimatet, utan också mot våra framtida pensioner. Allt fler aktörer på finansmarknaden inser att investeringar i bolag med fossil verksamhet är en dålig affär – inte bara för klimatet utan också rent ekonomiskt. Enligt SVT:s granskning har Sjunde AP-fonden förlorat 3,3 miljarder på sina fossila investeringar.

Det är hög tid att Sveriges politiker skärper regelverket för AP-fonderna, så att investeringarna i fossilbolagen upphör helt, ett krav som också har stöd av svenska folket. En majoritet (52 procent) av svenskarna är positiva till ett förbud för AP-fonderna att investera i fossilbolag, visar en ny Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Greenpeace.

Svenska folkets pensionspengar ska inte placeras i oljebolag som kontrolleras av en av världens mest brutala regimer. Och de får inte fortsätta elda på klimatkrisen, utan måste bli en del av lösningen. Vår Sifoundersökning visar att det finns ett folkligt stöd för hårdare regler. Nu är det hög tid för våra politiker att agera.

ANNONS

Riksdagsledamöter från Hallands län, ta chansen att bli klimathjältar! Driv på för ett fossilförbud för våra pensionsfonder när Sveriges riksdag i höst väntas behandla ett lagförslag om nya regler för Sjunde AP-fonden.

Rolf Lindahl

kampanjledare för klimat- och finansfrågor Greenpeace

ANNONS