”Vi står alla lika inför lagar och regler och det är skolledningens ansvar och plikt att se till att våra barn och våra lärare har en trygg och inspirerande arbetsmiljö.”
”Vi står alla lika inför lagar och regler och det är skolledningens ansvar och plikt att se till att våra barn och våra lärare har en trygg och inspirerande arbetsmiljö.” Bild: Pontus Lundahl/TT

Ingen kallar mitt barn för horunge

Klimatet i våra skolor i dag är fullständigt ohållbart, och vår skolledning och våra politiker måste gå in och agera. Det skriver författaren och mamman Malin Meekatt Birgersson.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

”Jävla horunge.” Detta blev min 14-åriga dotter kallad tre gånger i skolan häromdagen av en klasskamrat. En annan blev mordhotad mitt under pågående lektion. En tredje fick åka hem ifrån skolan efter att ha blivit utsatt för våld.

Detta är vardag på min dotters högstadieskola i Laholms kommun och eleverna som utsätter min dotter och hennes kompisar för detta säger ”Det var bara på skämt!”.

Detta är inget skämt. Detta är den värld våra barn lever i dagligen. Min dotter är så van vid dessa glåpord nu att hon knappt reagerar. För mig är detta helt oacceptabelt och mitt mammahjärta går fullständigt i bitar.

ANNONS

Hur kan en skolledning som är medvetna om detta och som är medvetna om vilka elever det handlar om efter flertalet påtryckningar och anmälningar inte agera?! För våra barn är detta inte ett skämt. Och inte heller för oss föräldrar. Detta är blodigt allvar och nu har jag fått nog.

Klimatet i våra skolor i dag är fullständigt ohållbart, och vår skolledning och våra politiker måste gå in och agera. De här eleverna bryter inte bara mot skolans regler och värdegrund utan i många fall också mot lagen och detta ska vi aldrig acceptera.

Våra barns skoldag ska inte handla om att överleva. Den ska handla om utbildning. Våra barn ska inte behöva lämna grundskolan utan godkända betyg för att våra lärare ska behöva leka ordningsvakter! Våra elevers betyg ska inte fullkomligt raseras efter tre terminer på en ny skola.

Det är de här barnen som är vår framtid. Våra blivande ledare, undersköterskor, lärare, politiker och vårdare. Och många utav dem kommer lämna grundskolan med underkända betyg.

Vi har massor av duktiga och engagerade lärare i vårt land men de har inte förutsättningarna och resurserna som krävs för att kunna vara just det – lärare. Och just därför tappar vi dessa duktiga lärare.

ANNONS

Många skyller på ”slappa föräldrar”. Självklart har vi föräldrar ett ansvar att ge våra barn de absolut bästa förutsättningarna i skolan – och i livet. Vi måste våga vara föräldrar, sätta gränser och lära våra barn rätt från fel. Men det räcker inte alltid till.

Vi har inte alla samma möjligheter, en del kämpar men lyckas inte ändå och då måste samhället rycka in och hjälpa och stötta våra barn. Vi har uppfostrat en omtänksam och stark tjej som kämpar i skolan – men ändå är detta hennes vardag. Detta är inte okej!

Det spelar ingen roll vilken bakgrund man har eller ifrån vilken samhällsgrupp man kommer. Vi står alla lika inför lagar och regler, och det är skolledningens ansvar och plikt att se till att våra barn och våra lärare har en trygg och inspirerande arbetsmiljö.

I stället sitter elever inlåsta på toaletten och ringer efter sina föräldrar, lärare blir misshandlade samtidigt som vi föräldrar står helt maktlösa. Våra små barn har blivit ungdomar och det är den här världen vi måste släppa iväg dem till – varje dag.

Till alla er som säger att vi ska skriva en massa kränkningsanmälningar vill jag säga att jag är inte kränkt. Jag är besviken! Och jag är arg!

ANNONS

Min 14-åriga dotter säger ”Äh, jag tar inte åt mig. Jag är van.” Vad lär detta henne inför framtiden? Ska hennes högstadietid få förstöra all den trygghet, självsäkerhet och tro på sig själv som vi föräldrar så hårt kämpat för att bygga upp?

Det accepterar inte jag och jag kommer kämpa med allt jag har för att få till en förändring!

Malin Meekatt Birgersson

författare och mamma

LÄS MER:Malin Meekatt Birgersson ryter ifrån kring hårt högstadieklimat

ANNONS