"Svaret på varför vi förstör våra barns framtid är girighet. Utvinning av fossila bränslen måste stoppas."
"Svaret på varför vi förstör våra barns framtid är girighet. Utvinning av fossila bränslen måste stoppas." Bild: Håkon Mosvold

Ingen fossil energi – inga klimatproblem

Ingen fossil energi, inga klimatproblem. Svårare än så är det inte, skriver miljödebattören Palle Nielsen från Knäred.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Många är tagna på sängen av klimatfrågan. Hur länge har vi vetat? Resor, bilar, slit och släng. Vi har dragits med i en konsumtion som varken varit hållbar eller ansvarsfull.

I dag är det svårt att vara aningslös i klimatfrågan. I media, i statens budget och på gatorna syns det. Tiotusentals unga tar över gatorna varje torsdag i Belgien. Och det ser likadant ut i fler och fler länder. Snart finns det bara två val gå ut på gatorna med de unga eller stanna hemma i skamvrån. Den 15 mars planeras en global klimatstrejk av ungdomar som fått nog av hyckleriet. Deras framtid är hotad medan politikerna föreslår insatser som liknar ett försök att stoppa ett vattenfall med en kaffekopp.

ANNONS

Med klimathotet växer syndabockar fram. Medan insekter hotas av utrotning, anklagas kravmärkt för att vara sämre för klimatet. På sociala medier syns hets mot enskilda. Pensionärer anklagas när dom delar semesterbilder. Men de lever bara det liv de sett fram emot efter ett långt arbetsliv. Plötsligt är allt det fel. Bilägare står också med långa näsor. Vem lyckades foga ihop ordet diesel med miljö? Det är lurendrejeri.

Fossila bränslen innebär klimathot. Där har vi orsak och konsekvens. Det är inte varandra vi ska jaga medan storboven går fri.

• Klimathotet har varit känt av oljebolagen i över 60 år genom Brannon-rapporten från 1957.

• På 1960-talet sa man: ”Om halten koldioxid fortsätter att öka i atmosfären kommer detta sannolikt leda till stigande temperaturer. Det finns inga tvivel om att skadorna på miljön kommer att bli allvarliga.”

Nu måste vi agera, radikalt. På samma sätt som vi agerar när någon stjäl våra ägodelar, måste vi agera när någon stjäl våra barns framtid.

Svaret på varför vi förstör våra barns framtid är girighet. Utvinning av fossila bränslen måste stoppas. Man torkar inte golvet när olja sprider död ur kranen. Man stänger den. Smart och busenkelt! Jag frågade Gregor Noll, jurist och professor i folkrätt:

ANNONS

Kan man ställa olje­bolagen till svars för sin roll i klimatförändringarna genom en klimattribunal i Haag? Brott mot folkrätten?

”Okej, Palle. Då är första tröskeln att få med ett bra antal stater på projektet att skapa en ny internationell domstol eller tribunal. Du kommer inte att lyckas med det. Du skulle behöva vinna ett världskrig för att etablera straffansvar för oljebolagen. Bara så att proportionerna blir tydliga”, svarade Greger Noll.

Att radikalt förbjuda fossil förbränning ger stora konsekvenser för världsekonomin. Alternativet att inte agera ger konsekvenser för det ekologiska systemet som får oljemiljarderna att likna kaffepengar. Och lidandet för våra barnbarn som får stå med problemen kan vi inte ens mäta.

Ingen fossil energi, inga klimatproblem. Svårare än så är det inte. Man talar om problemet som olösligt. Men lösningen är så enkel att ett barn förstår det. Förbud.

Våra politiker måste våga ta det steget. Din och min roll är att lämna skamvrån och få dem att göra det.

Palle Nielsen

miljödebattör, Knäred

ANNONS