”Låt Lex MP stå för behovet av att skydda naturen, och låt det stå för hur de andra partierna i årtionden bromsat arbetet med att återställa våtmarker.”
”Låt Lex MP stå för behovet av att skydda naturen, och låt det stå för hur de andra partierna i årtionden bromsat arbetet med att återställa våtmarker.” Bild: Fredrik Sandberg/TT

I klimatkrisen finns bara ett miljöparti

Miljöpartiet har inte rätt i alla frågor, men de ser till att miljö och klimat finns på bordet i alla förhandlingar. Det skriver miljödebattören Palle Nielsen.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Lex MP, nyligen myntat i DN av en enig brunblåröra för att förhindra att politiken godtyckligt stänger ned kärnkraften. Kanske ett desperat försöka att bromsa MP som återigen stiger i opinionsmätningarna? Tack för den!

Men låt uttrycket stå för att MP i alla år har haft rätt i sina envisa varningar. Låt Lex MP stå för behovet av att skydda naturen, och låt det stå för hur de andra partierna i årtionden bromsat arbetet med att återställa våtmarker, utsläpp som motsvarar hela personbilstrafiken i Sverige.

Och låt det, nu när vi ändå är i farten stå för hur man med några få procent av rösterna kan få mer inflytande på politiken än en majoritet till höger lyckats med? Trots att huvudet dunkade i kaklet. Är det ens lönt att rösta på såna partier?

ANNONS

Men låt framför allt uttrycket Lex MP stå för modet att stå upp för naturen i alla lägen i över 40 år, även när man upplevs som obekväma. För det är inte lätt att vinna snabba politiska poäng genom att kräva ansvar och hävda att samhället måste anpassa sig till de begränsade resurser planeten erbjuder. Då är det lättare att locka med rea på macken.

Miljöpartiet har inte rätt i alla frågor, men de ser till att miljö och klimat finns på bordet i alla förhandlingar. Varje gång. Som en LP-skiva som hängt upp sig sen 1981. För den som vill tänka kortsiktigt är det säkert frustrerande att behöva ta hänsyn till sårbara ekosystem och kommande generationer.

Redan nu behöver våra utsläpp minska med 20 procent om året. Lösningen heter sansa oss. Lugna ner oss. Omprioritera. Satsa på sånt som minskar utsläppen redan i dag. Fyra av fem bilar har en ensam förare. Kanske kan högre bränslepris öka samåkningen, eller locka fler att cykla? Och därmed minska utsläppen utan att det kostar en spänn?

Kan man vänta med flygresan tills man kan flyga utan att släppa ut varsitt ton koldioxid? Kan man bidra mindre till onödig överkonsumtion? Reparera istället för att köpa nytt? Återställa våtmarker? Klimatanpassa industrin? Äta mer klimatsmart? För att vi älskar den här planeten? Och för att vi måste tro på att det finns människor i hela världen som är beredda att göra det samma?

ANNONS

För övrigt har Moderaterna motsatt sig nästan 100 TWh havsbaserad vindkraft. Bland annat från Svea Wind Offshore som vill satsa på att göra överskottsel till vätgas, som i sin tur kan omvandlas till fossilfri el igen när vindarna sviker.

Lösningar som kunde ha stått färdiga redan i dag om inte M bromsat. Och svenska kärnkraftverk fick faktiskt stänga som en följd av höjda säkerhetskrav i EU efter kärnkraftsolyckan i Fukushima. Många verkar tro att det var MP:s verk? Men MP har som bekant en tendens att verka större än partier med mångdubbla partistödet. Rätt ballt egentligen!

I klimatkrisens tid, när naturen och framtiden behöver din röst, finns det bara ett miljöparti.

Palle Nielsen

miljödebattör, Knäred

ANNONS