”Nu när Halmstad parkerat sig som kommunen med det sämsta företagsklimatet så pekar i stället det politiska styret på hur oviktig denna rapport är och man problematiserar om huruvida rapporten bygger på vetenskaplig grund.”
”Nu när Halmstad parkerat sig som kommunen med det sämsta företagsklimatet så pekar i stället det politiska styret på hur oviktig denna rapport är och man problematiserar om huruvida rapporten bygger på vetenskaplig grund.” Bild: Lina Salomonsson

Halmstad har återigen Hallands sämsta företagsklimat

Ett bättre företagsklimat skapas inte med tomma ord under valrörelser utan konkreta åtgärder tillsammans med näringslivet under mandatperioden. Det skriver Niclas Jansson från Halmstads Lokala Parti.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Nyligen släppte Svenskt Näringsliv företagsklimatindex 2023 för Sveriges kommuner. Rapporten mäter hur 32 124 företag upplever att driva företag i sina respektive kommuner. Det är den mest prestigefulla företagsklimatbarometern i Sverige. Det är också den rapport som företagen och näringslivet tittar på vid beslutsfattande.

Ett starkt näringsliv och ett gott företagsklimat är en förutsättning för att finansiera välfärden. Ett gott näringslivsklimat ger ökade skatteintäkter och fler arbetstillfällen.

Enligt denna rapport, från Svenskt Näringsliv, så gräver Halmstad sig fast som den kommunen i Halland med det sämsta företagsklimatet, för femte året i rad.

Fram till 2018, då Halmstad låg bättre till i företagsklimatindex, så lyfte det dåvarande Alliansstyret fram hur viktig denna rapport var. Dåvarande kommunstyrelsens ordförande, Jonas Bergman (M), sa så här till Svenskt Näringsliv den 15 april 2019:

ANNONS

”Målet vi siktar mot är att bli bäst i Sverige. Svenskt Näringslivs rankning är viktig eftersom den ger en generell bild av företagsklimatet, vilket har påverkan på nyetableringen av företag i kommunen. Om företagen mår bra mår även Halmstad bra”.

Nu när Halmstad parkerat sig som kommunen med det sämsta företagsklimatet så pekar i stället det politiska styret på hur oviktig denna rapport är och man problematiserar om huruvida rapporten bygger på vetenskaplig grund. Man har även lagt skattepengar på att anlita externa konsulter som bekräftar deras egen bild. Dessa konsulter har även hållit utbildning för förtroendevalda politiker där de problematiserar trovärdigheten i Svensk Näringslivs rapport.

I dag finns det en näringslivsenhet bestående av fyra personer som ligger inom kommunledningsförvaltningen. Gruppen har – låt oss säga – diffusa arbetsuppgifter och det verkar inte riktigt finnas någon konkret plan för hur kommunen skall förbättra företagsklimatet.

Svenskt Näringsliv ger Halmstad kommun de bästa förutsättningarna för ett bra företagsklimat. Halmstad har bland annat en flygplats, en hamn, en högskola, är länsstad och är en av Sveriges mest besökta turistdestinationer. Det märkliga är att grannkommunen, Falkenberg, som saknar alla dessa goda förutsättningar har ett av Sveriges bästa företagsklimat.

”Det handlar mycket om hur företagare i de båda kommunerna upplever attityder från kommunen. I Falkenberg finns det en positiv attityd till företagare och företagande, i Halmstad verkar det inte fungera lika bra”, sa Kristian Ryberg från Svenskt Näringsliv till HP (21/9-23).

ANNONS

Flera etableringskonsulter avråder i dag sina kunder att etablera sig i Halmstad kommun.

Om man tittar på kommuner i Sverige, som har de bästa företagsklimaten, så är det framförallt fyra faktorer som är gemensamma för dessa:

• En för kommunens storlek väl tilltagen näringslivsenhet, som tillåts arbeta självständigt och operativt. I Falkenberg har näringslivsenheten tio medarbetare. I Halmstads kommun vilken är en mer än dubbelt så stor kommun så har näringslivsenheten endast fyra medarbetare.

• Kommunen och företagen på orten driver en gemensam näringslivsorganisation.

• Näringslivet och företagsklimatet måste vara ett tydligt prioriterat område av politiken. Det saknas i dag politisk ambition och tydliga mål.

• Det skall finnas en tydlig förankrad kultur i hela den kommunala organisationen, där man betonar samverkan, samförstånd och dialog och inte upplevas som en stoppkloss.

För att dessa förändringar skall ske i praktiken, i Halmstad, så krävs det att väljarna i valet 2026 ger de lokala partierna tillräckligt starkt mandat.

Ett bättre företagsklimat skapas inte med tomma ord under valrörelser utan konkreta åtgärder tillsammans med näringslivet under mandatperioden. Rösta lokalt i valet 2026.

Niclas Jansson

företagare och gruppledare för Halmstads Lokala Parti

ANNONS