”Att tjänstepensionen blir en allt viktigare del av den framtida pensionen råder det ingen tvekan om.”
”Att tjänstepensionen blir en allt viktigare del av den framtida pensionen råder det ingen tvekan om.” Bild: Hasse Holmberg / TT

Hallands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Halland som betalar tjänstepension till medarbetarna har allt att vinna på att stoltsera med det, skriver 20 ledande pensionsaktörer.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Hela nio av tio personer som arbetar har tjänstepension och många utan att känna till det. När vi rankar anställningsförmåner hamnar tjänstepensionen i topp – sex av tio tycker att det är den viktigaste förmånen. På andra plats kommer friskvårdsbidrag, som bara två av tio anser är viktigast. Det visar en färsk opinionsundersökning som 20 ledande pensionsaktörer låtit Sifo genomföra.

Arbetsgivarna, oavsett om man har kollektivavtal eller inte, spelar en viktig roll att erbjuda tjänstepension och lyfta fram den som en viktig anställningsförmån både gentemot befintliga och potentiella anställda. Tjänstepensionen utgör nämligen omkring 40 procent av den totala pensionen för höginkomsttagare och runt 25 procent av pensionen för medelinkomsttagare.

ANNONS

Att tjänstepensionen blir en allt viktigare del av den framtida pensionen råder det ingen tvekan om. Den som saknar tjänstepension och inte kan spara på annat sätt får bara allmän pension från staten och riskerar att få en låg pension. Förutom mer pengar att röra sig med som pensionär, innehåller tjänstepensionen dessutom ekonomiskt skydd för den som skulle bli sjuk under arbetslivet.

Trots att tjänstepensionen uppfattas som den viktigaste anställningsförmånen och har så stor betydelse för den totala pensionen, är det många anställda som inte känner till hur mycket arbetsgivaren betalar in. Genom att till exempel göra tjänstepensionen synlig i lönebeskedet skulle allt fler få möjlighet att få bättre koll på sin tjänstepension och engagera sig mer.

För den som är 30 år och arbetar fram till 67 års ålder med en snittlön på 36 000 kronor i månaden kan pensionsavsättningarna hamna på cirka 18 000 kronor per år. När det är dags att gå i pension kan man se fram emot ett samlat belopp på ungefär 1 100 000 kronor i tjänstepensionskapital.

Att erbjuda tjänstepension är ingen skyldighet – det är en förmån som arbetsgivaren via kollektivavtal eller frivilligt väljer att erbjuda sina anställda. Så varför berättar inte fler arbetsgivare om den fina förmån de erbjuder sina medarbetare? Sannolikt tar många av Hallands arbetsgivare för givet att de anställda har koll på sina anställningsförmåner.

ANNONS

I vissa branscher där många unga människor jobbar, som it-, reklam- och spelbranschen, är förmånen mer ovanlig. För att kunna attrahera rätt kompetens kan det vara direkt avgörande att erbjuda sina medarbetare tjänstepension. Det ger en tydlig signal om att man är en ansvarstagande arbetsgivare som prioriterar medarbetarnas framtid. Att berätta om tjänstepensionen kan både stärka arbetsgivarvarumärket och underlätta möjligheten att behålla och rekrytera rätt medarbetare.

Den 27 september är det Tjänstepensionens dag. Därför vill vi uppmana fler arbetsgivare i Halland att uppmärksamma era anställda på en uppskattad och värdefull anställningsförmån. Våga skryta om att ditt företag är en ansvarsfull arbetsgivare som bryr sig!

Staffan Ström

pensionsekonom, Alecta

Dan Adolphson Björck

Pensionsekonom, AMF

Niklas Hjert

vd, Avtalat

Shoka Åhrman

sparekonom, SPP och Storebrand

Johan Ljungqvist

kommunikationsdirektör på Afa Försäkring

Tomas Carlsson

pensionsexpert, Collectum

Katrin Röcklinger

chef affärsområde Liv, Folksam

Christoffer Jönsson

vd Folksam LO Pension

Thomas Billberger

pensionsspecialist, Fora

Tobias Lindhe

vd, Handelsbanken liv

Camilla Larsson

vd på KPA Pension

Trifa Chireh

pensionsekonom, Länsförsäkringar

Kristina Kamp

pensionsekonom, minPension

Linnéa Ecorcheville

vd, Movestic

Cecilia Curtelius Larsson

pensions- och försäkringsexpert, OFR

Dan Wallberg

pensionsexpert, PTK

ANNONS

Mattias Munter

pensionsekonom, Skandia

Christina Lindh

kommunikationsstrateg Statens tjänstepensionsverk

Monica Zettervall

pensionsexpert, Pensionsmyndigheten

Jonas Jonsson

vd, PRI

ANNONS