”Skattebetalarna i Halmstad tvingas betala dessa kostnader utan att få något extra tillbaka, trots att man tagit hänsyn till både kvalitet och strukturella faktorer som demografi och geografi.”
”Skattebetalarna i Halmstad tvingas betala dessa kostnader utan att få något extra tillbaka, trots att man tagit hänsyn till både kvalitet och strukturella faktorer som demografi och geografi.” Bild: Lina Salomonsson

Girighet och slöseri inom Halmstads kommun

I dessa kärvare ekonomiska tider är det rent ut sagt skrämmande att bevittna denna girighet och detta slöseri inom Halmstads kommun. Det skriver tre företrädare för Halmstads Lokala Parti.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Efter valet 2022 har det blivit uppenbart att de styrande politikerna i Halmstads kommun är villiga att slösa bort kommunens pengar som vore det höstlöv, allt för att säkra sin egen politiska maktallians i kommunfullmäktige (M, S och KD).

Prislappen för denna politiska manöver är inget mindre än 2,8 miljoner kronor per år, som går till nyinrättade politiska positioner såsom ett extra kommunråd och en extra andre viceordförande i alla nämnder och bolag inom Halmstads kommun. Denna kostnad faller tungt på varje skattebetalares axlar.

Men det blir värre. Som ett lömskt slag i ansiktet har flera tjänstemän, senast Anders Thorén (bygg- och miljöförvaltningens tidigare chef), blivit avsatta utan rimliga skäl. En handling som inte bara är ett ekonomiskt slöseri, utan en förlust för kommunens kompetens och integritet, med en prislapp som mäts i miljoner.

ANNONS

Den ideella organisationen Skattebetalarna.se har genomfört en omfattande granskning av samtliga kommuner i Sverige för att undersöka hur invånarnas skattepengar används och säkerställa att de inte slösas bort. Vid en jämförelse av Halmstads kommun med andra likvärdiga kommuner i Sverige framgår det att Halmstads kommun har oförklarliga kostnader på mångmiljonbelopp upp emot 400 miljoner kronor.

Skattebetalarna i Halmstad tvingas betala dessa kostnader utan att få något extra tillbaka, trots att man tagit hänsyn till både kvalitet och strukturella faktorer som demografi och geografi. Exempel på sådana kostnader är missade upphandlingar, tung och bristande administration samt avsaknad av rutiner.

Dessa pengar borde i stället ha investerats i skola, vård eller för att stimulera näringslivet och sysselsättningen. Vid en granskning av kommunens verksamhetsplaner framgår det att samma kritik har förekommit i flera år, vilket är ytterst oroande och kräver omedelbara åtgärder.

Nu räcker det väl eller?

Det senaste i raden av felsteg är att fritidspolitiker kräver ersättning för förlorad arbetsförtjänst utan att ens vara berättigade till det!

Resultatet? En preliminär nota på minst 65 000 kronor för två månader. Men vad händer under hela mandatperioden? Och vad blir konsekvenserna för dessa flagranta brott mot skattebetalarnas förtroende i Halmstad kommun?

Ska de som roffat åt sig ogrundade ersättningar tvingas betala tillbaka pengarna de tagit?

ANNONS

Eller ska kommunen polisanmäla dem för vad som i grunden är en ringa stöld när beloppen överstiger 1 250 kronor?

Eller kommer partierna M, S och KD att sopa det under mattan och hoppas att allt går obemärkt förbi?

Frågorna hopar sig och kräver svar för att återupprätta det mest grundläggande av allt: Förtroendet mellan Halmstads invånare och oss politiker. Det är hög tid att agera och visa att ingen står över lagen, särskilt inte de som valts till att företräda Halmstads alla invånare.

I dessa kärvare ekonomiska tider, där hotet om nedskärningar hänger tungt över oss, är det rent ut sagt skrämmande att bevittna denna girighet och detta slöseri inom Halmstads kommun.

Är Halmstad verkligen en välskött kommun? Det är en fråga som vi inte längre kan undvika att ställa oss.

John Andersen

Rutger Herlin

Johan Josefsson

Halmstads Lokala Parti

ANNONS