Fortsätt kampen för ett renare hav

Nedskräpningen med plaster och utsläppen av gifter i våra hav måste minska och för att klara det behöver EU ta ett större ansvar. Det skriver tre halländska centerpartister.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

I början av april hittades en död val uppspolad på Sardiniens stränder. I magen hade den hela 22 kilo plast, bland annat soppåsar, slangar och en påse tvättmedel. Om den nedskräpningstakt vi har i dag får fortsätta så kommer det 2050 att finnas mera plast i våra hav än det finns fisk, bedömer bland annat Håll Sverige Rent.

Nedskräpningen med plaster och utsläppen av gifter i våra hav måste minska och för att klara det behöver EU ta ett större ansvar. Det förbud mot vissa engångsprodukter i plast som träder ikraft 2021 är ett steg åt rätt håll, men för oss centerpartister är det viktigt att EU fortsätter driva kampen mot miljöskadliga utsläpp i haven framåt!

ANNONS

Varje år släpper världen ut ungefär åtta miljoner ton plast i haven. Även om en stor del spolas upp på stränder så har mängden plast som antingen sjunker eller flyter kvar i havsvattnet ökat till ungefär 150 miljoner ton.

Väl i naturen bryts mycket av plasten ner till mikroplaster, som i sin tur ofta binder olika miljögifter och kemikalier, dessa mikroplaster fastnar sedan i matsmältningssystemet på fiskar och havsdjur och slutligen i den mat vi äter. Totalt beräknas 51 biljoner mikroplastpartiklar flyta runt i världens hav.

För ett litet land som Sverige kan det vara svårt att påverka vad de stora utsläppsjättarna gör. Men genom EU kan vi tala med en stark gemensam röst. När EU nu börjar förbjuda flera engångsartiklar i plast så sänder det viktiga signaler till resten av världen.

Centerpartiet vill göra ännu mer: genom att ställa samma höga krav på plast och kemikalier som importeras till EU från andra länder, som vi ställer på det som tillverkas inom EU:s gränser så kan vi bidra till färre och mindre skadliga plastutsläpp världen över.

För att kunna ställa krav på andra länder är det också viktigt att sopa rent framför den egna dörren. På Bohuskusten flyter årligen tusentals kubikmeter plast iland, huvudsakligen från andra delar av Europa. Området har blivit så smutsigt att det ibland kallas för Europas soptipp och är en av de mest nedskräpade kuststräckorna i hela EU.

ANNONS

Centerpartiets kandidater till Europaparlamentet kämpar för striktare regler för att minska utsläppen av plaster och miljöfarliga kemikalier och för att EU:s ekonomi ska bli mer cirkulär med mycket mer återvinning. Det förbud mot flera engångsartiklar i plast som nu träder i kraft är en bra början, men det är bara början.

Om du promenerar längs med Hallands vidsträckta stränder är det nästan oundvikligt att kliva över allt från plastförpackningar och påsar till gamla petflaskor och längder av rep. Plastskräpet har tagit över rollen som den nya drivveden och det både förfular och förgiftar vår miljö.

Vi centerpartiet tar kampen mot plastutsläppen och är övertygade om att minskat plastutsläpp för Europa framåt. I Sverige har vi varit drivande för allt bättre miljölagstiftning och vårt miljöansvar behövs i EU!

Mari-Louise Wernersson (C)

vice ordförande Centerpartiet Halland

Emilia Lindgren (C)

ordförande CUF Halland

Angeline Eriksson (C)

kommunpolitiker i Laholm

ANNONS