Genom studiecirklarna har föreningar gett människor runt om i vårt land, tillgång till bildning.
Genom studiecirklarna har föreningar gett människor runt om i vårt land, tillgång till bildning. Bild: Lena Garnold

Första 100 åren av bildning

Studiecirkeln har varit och är en fantastisk möjlighet till hur vi med små medel kan träffas för att lära, reflektera och debattera. Det skriver Ulrika Heie och Niclas Erlandsson med anledning av att Studieförbundet Vuxenskolan firar 100 år efter det att verksamheten startade i Slöinge.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS

Den 24 september 1920 kallade Eric Carlsson sina kamrater i Slöinge, Halland, till den första studiecirkeln, ”Fria tankars hem”. Namnet hittade brodern Rudolf på och målet var att deltagarna skulle tänka själva och att de skulle tänka fritt.

Detta var startskottet för Studieförbundet Vuxenskolan och studiecirkeln i landsbygdsrörelsen. Studiecirkeln har varit och är en fantastisk möjlighet till hur vi med små medel kan träffas för att lära, reflektera och debattera.

Genom studiecirklarna har föreningar gett människor runt om i vårt land, tillgång till bildning. Studiecirkeln har möjliggjort att den enskilde människan att skaffa sig kunskaper i språk, ekonomi, vardagsjuridik, samhällskunskap, musik, föräldraskap, motorsågskort, miljökunskap och mycket, mycket mer.

ANNONS

Studiecirkeln handlar också om det goda samtalet. Oavsett om samtalet förs i organiserad form, fysiskt eller digitalt. Ämnet är i det sammanhanget inte det viktiga. Samtalet, mötet mellan människor, är det viktiga som bygger tillit, förståelse och förutsättningar för utveckling av vårt samhälle.

När nu pandemin har drabbat världen och begränsat så väl föreningslivet, kulturen och folkbildningen att mötas i det verkliga livet, har vi tvingats att ställa om för att söka efter nya möjligheter. Gemenskapen när människor delar med sig av kunskap, engagemang och erfarenheter måste ju bevaras!

Så nu ser vi plötsligt många exempel på möten och sammankomster som utvecklats till nya tillgängliga former eller digitaliseras. Så väl studiecirklar i musik och hantverk som föreningsårsmöten och politiska samtal. Vi har sett kultur nedanför balkongerna på äldreboenden eller utomhusföreläsningar.

Det har nu gått 100 år sedan bröderna Carlsson höll sin första studiecirkel i köket på deras gård i Gåsaboda i Slöinge. Då var det kyrkan som med sin konservativa hållning var en begränsande kraft. Nu är det andra krafter och problem som utmanar oss, allt från nya behov och vanor till en ny politisk karta.

Men ännu står studiecirkeln stark som metod – där alla kommer till tals och får dela sitt engagemang och sin kunskap med varandra, som form – där så väl företagsekonomi, musik eller vardagssvenska får plats, och inte minst, nära dig - var du än bor finns något av SV:s över 200 kontor eller uppemot 20 000 cirkelledare redo.

ANNONS

Vi är övertygade om att vi ska fortsätta i minst 100 år till! Tillsammans driver vi utvecklingen av engagemang, bildning och demokrati – i hela landet.

Ulrika Heie

ordföranden Studieförbundet Vuxenskolan

Niclas Erlandsson

Studieförbundet Vuxenskolan Halland

ANNONS